Kā pareizi uzglabāt dārzeņus mājās, lai tos varētu baudīt visu ziemu

Līdz ar rudens iestāšanos un ražas novākšanas sākumu daudzi dārzkopji domā par to, kā pareizi uzglabāt visus novāktos dārzeņus, lai tie ilgāk saglabātu savas īpašības un nesabojātos.

Pareiza uzglabāšana palīdz novērst puvi un dīgšanu. Ir vērts iepriekš apsvērt dažus galvenos aspektus, kas palīdzēs saglabāt dārzeņus nevainojamā stāvoklī visu ziemu un baudīt tos līdz pat pavasarim.

Pareiza ražas novākšana ir pirmais solis veiksmīgas uzglabāšanas virzienā. Kartupeļus, piemēram, vajadzētu novākt sausā laikā, kad zeme jau ir izžuvusi. Novācot jebkādus dārzeņus, pārliecinieties, ka tie nav bojāti, jo jebkuras skrambas ir vieta sēnītēm un baktērijām. Pēc novākšanas viss būtu jāizžāvē, atstājot to uz dažām stundām saulē un pēc tam pasargājot no tiešiem saules stariem, lai novērstu zaļošanu.

Kartupeļus vislabāk uzglabāt tumšā vietā aptuveni 5 °C temperatūrā. Kartupeļu bumbuļi rūpīgi jāievieto speciālos traukos ilgstošai uzglabāšanai. Papildu aizsardzībai bumbuļus var apklāt ar zāģu skaidām vai labi izžāvētām blīvās lapās, piemēram, oša lapām. Var arī saklāt bumbuļus vienā slānī un pārklāt ar papīru, tad pievienot vēl vienu bumbuļu slāni un atkal pārklāt ar papīru.

Kāpostos ir vairāk mitruma, tāpēc tradicionālās uzglabāšanas metodes var nebūt efektīvas – labs risinājums ir katru kāpostu pakārt pie stiebra uz sijas. Tas nodrošina pietiekamu gaisa cirkulāciju un novērš bojāšanos. Ja kāposta kāta nav, katru kāpostu var ievietot gaisu caurlaidīgā maisiņā vai sieta drānā un arī to pakārt. Briseles kāpostus var arī vienkārši izraut no saknēm un pārstādīt spainī vai plastmasas maisiņā ar mitru augsni.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%

Noteiktos apstākļos bietes var uzglabāt ilgu laiku. Atšķirībā no kartupeļiem bietes dod priekšroku lielākam apkārtējās vides mitrumam, pretējā gadījumā tās ātri sāks zaudēt sulīgumu un svaigumu. Viena no labākajām uzglabāšanas iespējām ir bietes novietot tieši kopā ar kartupeļiem. Kartupeļu izdalītais mitrums labvēlīgi ietekmē bietes, ļaujot tām ilgāku laiku saglabāt tvirtumu un sāta garšu.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment