Ķiploku stādīšana pirms ziemas: tautas zīmes, pieredze un pareizie datumi bagātīgai ražai

Lai ziemas ķiploki dotu bagātīgu ražu, ir svarīgi izvēlēties pareizo laiku to stādīšanai. Tas ļauj izpildīt divus pamatnoteikumus: dot ķiplokiem laiku iesakņoties pirms sala iestāšanās un neļaut tiem izaugt priekšlaicīgi.

Saskaņā ar ieteikumiem dārzkopjiem ķiploki jāstāda aptuveni 25 dienas pirms gaisa temperatūra sāk pazemināties zem nulles.

Kā noteikt pareizo stādīšanas laiku

Galvenā problēma ir precīzi noteikt šo brīdi. Laika prognozes mēnesi uz priekšu var būt ļoti aptuvenas un var bieži mainīties. Arī iepriekšējo gadu statistika ne vienmēr sniedz skaidru priekšstatu par pašreizējo situāciju un neapdrošina pret dabas pārsteigumiem. Mūsu senči šajā situācijā paļāvās uz dabas vērošanu.

Tautas zīmes ķiploku stādīšanai

Kad nebija precīzu laikapstākļu prognožu, dārznieki orientējās uz tautas zīmēm. Un daudzas no tām joprojām ir aktuālas.

Putnu aizlidošana uz dienvidiem. Kad putni no rīta pārstāj dziedāt un sāk masveidā aizlidot, tas ir signāls, ka ir laiks stādīt ķiplokus.

Lapu krišana no kokiem. Kad zari dārzā sāk palikt kaili un lapas intensīvi krīt, var sākt stādīt ķiplokus.

Auksta zeme. Saskaņā ar vienu no zīmēm, ja, basām kājām saskaroties ar zemi, jūtams aukstums, tas ir drošs signāls, ka ir pienācis ķiploku stādīšanas laiks.

Tas, vai sekot zīmēm, ir personīgs jautājums. Katram dārzniekam var būt savas vadlīnijas, kas balstītas uz ilggadēju pieredzi.

Lasi vēl: Gatavojamies rudens lietum: 5 efektīvi veidi, kā padarīt apavus ūdensnecaurlaidīgus

Personīgā pieredze un stādīšanas datumi

Vadoties pēc savas pieredzes un reģiona klimata, es stādu ķiplokus oktobra pirmajās divās nedēļās. Parasti man izdodas tikt pie dobēm tuvāk mēneša vidum, un šis periods mūsu reģionam ir vispiemērotākais.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 68%

0%

Ziemeļu reģionos ķiplokus labāk stādīt agrāk – septembra beigās vai oktobra sākumā, bet dienvidu reģionos darbus var atlikt līdz novembrim.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment