Meteorologi pastāsta, ka oktobra sākums Latvijā ienesīs būtiskas pārmaiņas laikapstākļos

Meteorologi pastāsta, ka oktobra sākums Latvijā ienesīs būtiskas pārmaiņas laikapstākļos un tas sāksies jau drīz vien. Vasaras cienīgais karstums sāks jau atkāpties. 

Pēc ilgstoša siltuma, septembra beigās un oktobra sākumā laiks ievērojami atdzisīs.

Pašreizējās prognozes rāda, ka nākamā nedēļa sāksies ar pārsvarā saulainu un sausu laiku, taču dažviet var parādīties lietus. Naktīs kļūs vēsāk, gaisa temperatūra daudzviet pazemināsies līdz +2 līdz +7 grādiem, un iespējama arī pirmā rudens salna.

Dienas laikā temperatūra būs zemāka, un daudzviet tā nesasniegs +15 grādu atzīmi.

Meteoroloģiskais rudens iestājas, kad piecas dienas pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra ir zem +15 grādiem, un pirmā no šīm dienām tiek uzskatīta par rudens sākumu.

Latvijā piektdien, 27. septembrī, vidējā temperatūra vēl bija nedaudz zem +16 grādiem, bet sestdien tā nokritās zem +14 grādiem. Prognozes liecina, ka tuvākajās dienās gaidāms vēl vēsāks laiks, un vidējā temperatūra būs zem +10 grādiem.

 

Kas gaidāms ziemā?

Pēdējos gados Eiropa bieži ir saskārusies ar ekstrēmām laikapstākļu parādībām, piemēram, stipru karstumu un spēcīgu negaisu viļņiem. Šīs parādības ir saistītas ar klimata pārmaiņām, kas dažādos reģionos ietekmē atšķirīgi.

Piemēram, Ziemeļeiropā rudenī vērojama ievērojama sasilšana, kas saistīta ar ledus veidošanās samazināšanos Ziemeļu Ledus okeāna jūrās. Tas var izraisīt bargākus ziemas apstākļus, piemēram, lielas salnus un spēcīgu snigšanu.

 

Prognozes 2024-2025. gada ziemai Austrumeiropā 

Sinoptiķi jau ir sākušas izstrādāt pirmās ilgtermiņa prognozes 2024.-2025. gada ziemai. Pēc ekspertu domām, ziemas sākums būs saulains un ar salu, bet janvārī temperatūra paaugstināsies un daudzos reģionos snigs.

Dienvidu reģionos iespējama plusa temperatūra un lietus. Tomēr ģeogrāfijas zinātņu doktors  Aleksejevs brīdina par “temperatūras haosu”, kad temperatūra krasi svārstīsies starp lieliem plusiem un mīnusiem.

Lasi vēl: Mans bijušais vīrs sāka dzīvot ar manu māti viņas Rīgas dzīvoklī; Problēmu gan beigās atrisināju vienkārši…

Kā sagatavoties ziemas anomālijām?

Esiet gatavi ekstremāliem laikapstākļiem: pārliecinieties, ka jums ir viss nepieciešamais, lai pasargātu sevi no spēcīga sala un snigšanas. Sekojiet līdzi laikapstākļu prognozēm: regulāri pārbaudiet prognozes un brīdinājumus par laikapstākļiem jūsu reģionā.

Rūpējieties par savu veselību: stipriniet savu imūnsistēmu, lai būtu gatavi ekstremālu temperatūras izmaiņu iespējamībai. Sagatavojiet savu mājokli: pārliecinieties, ka jūsu mājoklis ir labi izolēts, lai samazinātu siltuma zudumus aukstās dienās.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment