Ko pieredzējuši dārznieki atbild uz jautājumu, vai rozes var stādīt rudenī

Rudenī rozēm dārzā ir jāpievērš liela uzmanība. No kompetentas kopšanas ir atkarīga krūma ziedēšana un attīstība pavasarī.

Daudzi jauni dārzkopji baidās no rožu stādīšanas rudenī. Gluži pretēji, daudzi dārzkopji ar pieredzi iesaka stādīt rozes šajā gadalaikā. Tam ir savas priekšrocības.

Rozes ieteicams stādīt septembra beigās un oktobra sākumā. Rudens mēnešos zeme vēl ir pietiekami silta, lai rožu saknes varētu ieaugties, bet gaisa temperatūra jau ir vēsāka, kas mazina stresa ietekmi uz augiem.

Šajā laikā tās paspēs ne tikai iesakņoties un bez problēmām pārziemot. Tāpat rudens lietavas nāks par labu, un kopumā rudens stādīšana radīs ērtus apstākļus tālākai attīstībai un augšanai.

Citiem vārdiem, rudenī stādītās rozes visu ziemu var koncentrēties uz sakņu sistēmas attīstīšanu, nevis virszemes daļas augšanu. Tas nozīmē, ka pavasarī, kad augi sāk aktīvi augt, tiem jau ir spēcīga sakņu sistēma, kas veicina ātrāku un veselīgāku attīstību.

Rozes jāsastāda pietiekami agri rudenī, lai tās varētu sakņoties pirms zemes sasalšanas. Ideāli ir stādīt vismaz 4-6 nedēļas pirms pirmās nopietnās salnas.

Rozes ieteicams stādīt irdenā un skābekli saturošā augsnē. Svarīgi ir arī stādīšanas bedrē iebērt komposta, minerālmēslu un māla maisījumu.

Lasi vēl: 5 istabas augi, kas palīdzēs atbrīvoties no pelējuma mājoklī

Pirms stādīšanas stāds vienu dienu jāpatur ūdenī. Bieži vien ieteicams apstrādei izmantot vāju mangāna šķīdumu. Pēc tam dzinumi jānogriež līdz 30 cm. Krūma saknes saīsina līdz 25-30 cm un pēc tam iemērc māla un kailcirtes maisījumā. Pašus stādus apstrādā ar 2% dzelzs sulfāta šķīdumu.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 68%

0%

Lai pasargātu rožu saknes no aukstuma, pēc stādīšanas ieteicams mulčēt augsni ap rozi ar 10-15 cm biezas mulčas slāni (kūdra, komposts, koku mizas). Tas palīdzēs noturēt siltumu un mitrumu augsnē. Rudenī stādītām rozēm ir jānodrošina papildu aizsardzība ziemas mēnešos. Ja jūsu reģionā ir smagas ziemas, ieteicams stādus apsegt ar egļu zariem vai speciālajiem audumiem, lai tos pasargātu no sala.

 

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment