Pēdējās stundas Latvijas austrumos līdz ar lietu ”līst” arī smiltis un putekļi; Ir jau noskaidrots iemesls

Latvijas austrumu reģionos pēdējās stundās kopā ar lietu novērota arī smilšu un putekļu klātbūtne, un iemesls tam jau ir noskaidrots. 

Kā ziņo Martins Bergšteins – Meteo Latvia iekš Facebook, tad tiešām pēdējās stundas ir novērots lietus kopā ar smiltīm un putekļiem. Viņš stāsta, ka pēdējo stundu laikā virs austrumu, bet nu jau arī centrālajiem rajoniem līdz ar lietu “līst” arī smiltis un putekļi.

Viņš pastāsta arī kāpēc

Kaspijas jūras (it sevišķi Uzbekistānas un Turkmenistānas reģionā) pēdējās pāris dienās gaisā pacelts ļoti liels daudzums putekļu. Līdz ar vēju tie virzās uz ziemeļrietumiem un šobrīd tiek efektīvi integrēti iekšā nokrišņu zonā, kas ir virs Latvijas, kā rezultātā lietus ir ar smilšu un putekļu sajaukumu.

 

Viņš atklāj, ka pie reizes var turpināt izmēģināt iespējas, ko sniedz jaunās paaudzes MTG-I1 satelīts ar FCI instrumentu. Šajā gadījumā izmantojot patiesās krāsas (True Color RGB) produktu lai izšķirtu mākoņus un putekļus.

Tikmēr komentāros cilvēki atgādina, ka vajadzētu ziņot, lai lietus ūdeni neizmanto saimniecībā! Laukos to lieto lopu dzirdināšanai utt. Par šo būtu vērts aizdomāties mājsaimniecībām. 

Lasi vēl: Ko pieredzējuši dārznieki atbild uz jautājumu, vai rozes var stādīt rudenī

Tikmēr arī citi komentētāji stāsta, ka tik tiešām šodien to ir novērojuši it īpaši uz savu automašīnu vējstikliem. Sahāras smilšu nokļūšana pavasarī nav nekas neparasts, tāpat kā gadījumi, kad pie mums nonāk sniegs no Aļaskas vai vulkānisko pelnu daļiņas.

Sahāras tuksnesī putekļi regulāri paceļas augšējos atmosfēras slāņos, un šis process notiek nepārtraukti. Tas ir īpaši izteikts no februāra līdz jūnijam, un atkārtoti novērojams arī rudenī un ziemas sākumā. Vētru laikā sacelto putekļu daļiņu ir tik daudz, ka vēji spēj tās pacelt augšējos atmosfēras slāņos, skaidro eksperte.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment