Laika ziņu vērotājs Vilis Bukšs atklāj, kad Latvijā tiks sagaidīts pirmais sniegs

Foto – Pexels

Pazīstamais latviešu laika ziņu vērotājs Vilis Bukšs vietnē “X” dalījies ar savām prognozēm par to, kāds tad īsti laiks mūs sagaida oktobra mēnesī.

Oktobris ir rudens lietu un vēju mēnesis, kad laikapstākļi var būt mainīgi. Ja mēneša sākumā ir silts, tad mēneša beigās kļūst auksts, un otrādi. Ticējumi rādot, ka, ja oktobris ir sauss un skaidrs, gaidāma vējaina ziema, bet siltas oktobra dienas var liecināt par siltiem Ziemassvētkiem. Daudz miglas oktobrī var norādīt uz sniegotu ziemu, bet patīkams oktobris sola agru un skaistu pavasari.

Laikapstākļu prognozes, balstoties uz dabas vērojumiem augusta un septembra nozīmīgajās dienās, paredz tomēr oktobrī mainīgus laikapstākļus. Līdz 12.oktobrim laiks būs mainīgs, gan ar saulainām dienām, kas mijas ar mākoņainām, gan arī pat var būt dienas, kad būs gan īslaicīgs lietus un pat krusa. Gaisa temperatūra svārstīsies no +9 līdz +15 grādiem. Pie tik skaidrām nakts debesīs ļoti iespējamas arī pirmās salnas.

Foto – Pexels

Ap 14. oktobri laika apstākļi mainīsies – vējš pastiprināsies, un pie jūras iespējamas jau pirmā rudens vētras. Šajā periodā nokrišņi būs īslaicīgi, pārsvarā lietus, un temperatūra svārstīsies no +10 līdz +15 grādiem.

Oktobra otrajā pusē mākoņainas dienas mīsies ar saulainākām, tomēr temperatūra kļūs vēl rudenīgāka, tātad, vēsāka, kad dienās jau vairs būs tikai no +5 līdz +10 grādiem, bet naktīs sagaidāmas salnas. Ap 20. līdz 23. oktobri palielināsies nokrišņu daudzums, kas var būt gan kā krusa, gan jau kā slapjš sniegs.

Lasi vēl: Meteorologs Toms Bricis sola teju neiespējamo: Latvija vēlreiz sagaidīs +20 grādu siltumu

Dienas laikā temperatūra būs no +3 līdz +8 grādiem, bet naktīs, kad vēji pierims, temperatūra var pazemināties līdz pat –5 grādiem. Pēc 25. oktobra, iespējams, laikapstākļi uzlabosies un temperatūra dienā paaugstināsies līdz +8, +12 grādiem, un arī nokrišņi būs īslaicīgi.

Foto – Pexels

Siltais augusts norāda uz vējainu un iespējami pat vētrainu oktobri, bet kopumā laikapstākļi būs tuvu ilggadējiem vidējiem rādītājiem, ar siltākām dienām piekrastē un vēsākiem apstākļiem Latvijas austrumos. Nokrišņi būs nevienmērīgi sadalīti, bet kopumā tuvu normai.

Novembris, īpaši līdz Mārtiņiem (10. novembris), solās būt rudenīgi silts, ar nelieliem ziemas pieskārieniem mēneša otrajā pusē, īpaši Latvijas austrumu reģionos.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment