Pieredzējuši dārznieki zina – rudenī ceriņus apgriezt nedrīkst, taču ir viens izņēmums

Foto – Pexels

Parasti ceriņus apgriež uzreiz pēc ziedēšanas beigām. Apgriezt tos rudenī ir kaitīgi, tomēr ir kāds izņēmums. Par to brīdina pieredzējuši dārznieki.

Vispirms noskaidrosim, kāpēc ceriņu rudenī apgriezt nevajag? Ceriņi uzreiz pēc ziedēšanas veido savus nākamā gada ziedpumpurus. Ja krūmu apgriezīsim rudenī, tad atņemsim tam nākotnes ziedus. Vienīgais izņēmums, kad to var darīt, ir vecs, novārtā atstāts krūms. Lai to atjaunotu, vēlu rudenī var veikt kardinālu apgriešanu. Pirmajā gadā pēc šādas apgriešanas ceriņi neziedēs, bet pēc tam tie atjaunosies.

Un, starp citu, ir tikai viens izņēmums, kad ceriņu apgriešana ir vislabākā vēlā rudenī. Tātad, kad tas ir? Tieši jau pieminētie vecie ceriņi – tos vislabāk ir apgriezt vēlu rudenī, kad augs ir pārgājis miera stāvoklī. Jums būs nepieciešamas asas dārza šķēres un dārza zāģis.

Foto – Pexels

Lasi vēl: Pozitīva enerģētika, ļoti skaisti un dārzam nekaitīgi – kādus kokus drīkst stādīt dārzā tuvu pie mājas

Sākumā uzmanīgi apskatiet – kuri zari ir jānoņem: vecie, sausie, slimie, bojātie, kā arī tie, kas aug krūma iekšpusē. Pēc tam sāciet zaru apgriešanu. Noņemiet vecos zarus – nogrieziet tos zemes līmenī. Samaziniet jaunos dzinumus, atstājiet 15-20 cm no tiem.

Lai nodrošinātu krūmam labāku augšanu, noņemiet arī tos zarus, kas aug krūma iekšpusē. Atstājiet dažus spēcīgus dzinumus – tie būs jūsu krūma jaunie zari. Pēc tam noteikti apstrādājiet griezumus ar dārzkopības smēri, lai pasargātu augu no kaitēm.

Foto – Pexels

Atcerieties, ka krasa atzarošana rada augam stresu. Tāpēc tā jāveic tikai kā galējais līdzeklis.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment