Līdz pat 16. gadsimtam eiropieši nebija pazīstami ar apelsīniem un nezināja, ne kā šie augļi izskatās, ne kā garšo. Savukārt Ķīna ir apelsīna dzimtene, un tieši portugāļu jūrasbraucēji nogādāja šos augļus uz Eiropu.
Interesanti, ka apelsīna nosaukums, ja pievēršam uzmanību, tulkojumā nozīmē “ābols no Ķīnas”.
Šodien apelsīni, kas dod priekšroku siltajam subtropu klimatam, tiek audzēti arī daudzviet citur pasaulē. Lielas plantācijas atrodas Ķīnā, Indijā, Ēģiptē, Turcijā, Spānijā, Meksikā un daudzās citās valstīs, kur tiek nodrošināti piemēroti augšanas apstākļi.
Attīstītā tirdzniecība ir padarījusi apelsīnus par pieejamu un ierastu kārumu, kas tagad ir viegli iegādājams gandrīz ikvienam no mums, neatkarīgi no atrašanās vietas.
Taču mūsu saimnieces joprojām ir atturīgas eksperimentēt ar apelsīniem savās virtuvēs. Tikmēr itāļu gardēži jau sen ir atraduši veidus, kā izmantot šos citrusaugļus – vārot tos dažādos ēdienos un gatavojot apelsīnu džemu. Viņi uzskata, ka tieši tādā veidā var izbaudīt patieso apelsīnu garšu.
Apelsīnu džems
Protams, daudzi mūsu lasītāji varētu būt pārsteigti, ka no “ķīnas āboliem” – apelsīniem – var gatavot džemu. Tie taču nav tādi parastie āboli, no kuriem džemu gatavoja gadsimtiem ilgi. Bet kurš gan ir teicis, ka apelsīnu džems nebūs tikpat gards? Itāļi, acīmredzot, par to nemaz nešaubās.
Iemesls kādēļ es savās mājās noņēmu un izmetu istabas aizkarus
Sastāvdaļas:
2 kg apelsīnu
1 kg cukura
1 glāze ūdens
1 tējkarote sviesta
½ citrona
Šķir otru lapu, lai redzētu pagatavošanas gaitu!
Tevi noteikti interesēs
- Biezpiena sacepums “Viss pa 3”: maigs, aromātisks un viegli pagatavojams gardums visai ģimenei
- Priekšnieks (50) izsauca mani uz kabinetu, bet kad viņš man uzdeva jautājumu par dekrētu – es uzrakstīju atlūgumu
- Gulēju viens savā Rīgas dzīvoklī, kad pēkšņi sajutu, ka kāds nolaiza manu roku — un tas nebija kaķis
- Decembris 2025: katras Zodiaka zīmes visveiksmīgākā diena
- Vīramāte paziņoja, lai atbrīvojam savu Jūrmalas māju, ka viņa tur svinēs ar radiem Ziemassvētkus, bet es neklusēju
- Sliktas ziņas tiem, kuri mājās ēst gatavo uz gāzes: ”Latvijai ir jāsper šis solis”









