Kurus kokus vajadzētu stādīt rudenī un kā to darīt pareizi

Rudens ir laiks, kad stādīt ievērojamu skaitu koku un krūmu. Daudzi pieredzējuši dārzkopji norāda, ka rudenī iestādīti augļu koki izceļas ar sulīgākiem un garšīgākiem augļiem.

Stādīt kokus dārzā var gan pavasarī, gan vasarā, gan rudenī. Taču lielākā daļa dārzkopju dod priekšroku to darīt rudenī, un tam ir daudz pamatotu argumentu.

Rudenī stādu cenas tiek samazinātas, sākas atlaides un izpārdošanas. Sezonas beigās ir uzkrāts plašs stādu klāsts stādīšanai. Rudenī stādaudzētavas sagatavo pārdošanai svaigi izraktus kokus, pēc kuriem var viegli noteikt sakņu, lapu veselību un pat augļu garšu.

Rudenī ir raksturīgs augsts gaisa mitrums, kas veicina labāku stādu adaptāciju. Tāpēc rudenī stādītiem kokiem nepieciešama tikai viena pilnīga laistīšana, un pārējo paveiks daba.

Rudens stādi pamostas burtiski pēc sniega nokušanas un sāk augt 2-3 nedēļas agrāk nekā pavasara stādi.

Kad un kādus kokus un krūmus stādīt rudenī

Visbiežāk dārznieki cenšas stādīt kokus līdz oktobra vidum. Tas nozīmē, ka pirms salnām ir laika rezerve. Pieredzējuši dārznieki biežāk izvēlas stādus ar atvērtām saknēm. Tos ir vieglāk vizuāli novērtēt un šāds stādmateriāls ir lētāks. Dažus stādus ar slēgtu sakņu sistēmu, ko pārdod konteineros, var stādīt līdz novembra salnām.

Rudenī ieteicams stādīt bumbieri, ābeles, plūmes, ķiršus, zīdkoku, ošus, bērzus, kastaņus, vītolus, lazdas, kļavas, alksi, papeles, liepas, tūjas, skujkokus.

Kā izvēlēties stādus ziemas stādīšanai

Dodoties uz dārza tirgu, ir lietderīgi apbruņoties ar kontrolsarakstu, lai iegādātos “pareizo” koku. No tā lielā mērā ir atkarīga stādīšanas darbu veiksme. Priekšroku dodiet stādiem ar slēgtu sakņu sistēmu. Izvēloties vairākus stādus, katrs no tiem rūpīgi jāpārbauda, pievēršot uzmanību noteiktām pazīmēm.

Saknēm jābūt veselām –  tās ir elastīgas, saliecas, nesalūstot, bez bojājumiem un nokaltušām vietām. Potēšanas vietai jābūt skaidra -tai jābūt skaidri redzamai, un pārdevējs to var droši parādīt, paskaidrojot auga kopšanas nianses;

Koka vecumam nevajadzētu pārsniegt trīs gadus – vecāki stādi slikti iesakņojas. Bet vainagam jābūt viendabīgam, bez pazīmēm, kas liecina par to, ka zars guļ uz vienu pusi, un stipri saliektiem zariem.

Ja augam ir spēcīgi uzbrieduši pumpuri, tas nozīmē, ka augs ir gatavs pārstādīšanai un aktīvai attīstībai. Bet stumbram jābūt gludam – bez bojājumiem, nelīdzenumiem vai slimību pazīmēm.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 68%

0%

Vietas izvēle

Vispirms uzzīmē vispārēju zemes gabala plānu, kurā iezīmē topošo koku atrašanās vietu, ņemot vērā to maksimālo augstumu, vainaga tipu un augļkopības laiku. Neaizmirstiet par augu saderību, piemēram, ābelei būs omulīgi blakus bumbieriem, plūmēm, bet ne ķiršiem. Bet bumbierim “nepatīk” ķirsis un plūme. Dienvidu vai dienvidrietumu nogāzes tiek uzskatītas par labvēlīgām koku stādīšanai vidējā zonā.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment