Nedariet to 12. oktobrī, lai nenoskaustu veiksmi un labklājību – Sveču diena tautas kalendārā

Tautas zīmes un aizliegumi piektdienai, 11. oktobrim. Senatnē 11. oktobri iesauca par Haritonova vai Sveču dienu. Mūsu senči zināja: ja gribi izvairīties no nepatikšanām, šī diena jāvelta ģimenei un jācenšas neiziet no mājām. Viņiem bija arī citas zīmes un aizliegumi.

Zemnieki šo dienu uzskatīja par nelabvēlīgu, cenšoties neiziet pat pagalmā, izņemot lielu vajadzību, lai ļaunie gari viņus neskartu. Tāpēc viņiem neviļus nācās visu dienu stāvēt dīkstāvē. Pozitīvais bija tas, ka lielākoties uz to brīdi galvenais darbs laukā jau bija beidzies.

Saimnieces neravēja nezāles, jo tās varēja ienest mājā nepatikšanas. Kopumā cilvēki uzmanīgi skatījās un ieklausījās dabā esošajās zīmēs. Vārnas krakšķēšana netālu no mājas, strazda čivināšana un nepazīstams melns kaķis, kas parādījās pagalmā, – tās visas bija zīmes, kas vēstīja par sliktām lietām.

 

Īpašas bailes radīja griestu sijas vau koka grīdas čīkstēšana. Vecie ļaudis mēdza uzskatīt, ka grīdu čīkstēšana bija slikta zīme.

Vakaros meitenes un jaunas sievietes pulcējās vienā būdā, kur nodarbojās ar rokdarbiem, stāstīja stāstus, dziedāja un dejoja. Jaunie vīrieši izmantoja labu iespēju sameklēt līgavu vai pasēdēt blakus savai mīļotajai. Šādas tikšanās visbiežāk beidzās ar kāzām.

Mana vīra favorītzupa: ātra recepte, ko vārīju lielā katlā, bet tās vienmēr ir par maz

Līgavainis un līgava slepus devās pie ciema raganas, pacienāja viņu ar kūku un iedeva medus trauciņu, lai viņu nomierinātu, un viņa netīšām nesabojātu kāzas, lai sievietei nebūtu problēmas ieņemt bērniņu.

11. oktobrī nevajadzētu iziet no mājas un klaiņot pa ielām, neko nedarot, lai viņu neaizsniegtu ļaunais spēks. Tā ir ļoti slikta diena ilgam ceļojumam. Ceļā būs daudz grūtību un šķēršļu.

Nedrīkst doties ciemos un atrasties lielā cilvēku pūlī, citādi kāda ļauna acs nozags veiksmi un labklājību. Nedrīkst smagi strādāt, pieņemt sasteigtus lēmumus, sākt ko jaunu un sarežģītu – viss nenotiks pēc plāna.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment