Fakti par novecošanos, par kuriem parasti netiek runāts, taču labāk par tiem zināt, lai izvairītos no tiem nākotnē

Jūs skatāties uz bezpalīdzīgiem pensionāriem pagalmā un domājat: “Ar mani tas noteikti nenotiks, manas vecumdienas būs aktīvas, skaistas, varbūt ne vienkāršas, bet noteikti ne tādas.”

Diemžēl neviens nav pasargāts, un novecošana ir neizbēgams process, kuram katrs piedzīvo.

Interesanti ir tas, ka daudzi šī procesa aspekti mūsu attīstītajā sabiedrībā joprojām ir tabu. Un vecākā paaudze, šķiet, ir pieradusi klusēt un tikt galā.

Kā teica slavenais gerontologs Roberts Batlers: “Novecošana nav tikai jaunības zaudēšana, bet arī jauns iespēju un izaugsmes posms.” Atklāti apspriedīsim tos novecošanas aspektus, par kuriem parasti tiek noklusēts un ko daudzi no mums var sagaidīt vecumdienās.

1. Fiziskās izmaiņas

Novecojot, mūsu ķermenī notiek daudzas izmaiņas. Āda zaudē elastību un kļūst sausāka, parādās grumbas un vecuma plankumi. Jā, jā, pigmenta plankumi, kurus nekas nevar noņemt, diemžēl ir vecuma rādītājs.

Mati kļūst sirmi un plāni. Samazinās muskuļu masa un spēks, kas var apgrūtināt ierasto darbību veikšanu.

2. Matu migrācija

Viens no maz apspriestajiem novecošanas aspektiem ir ķermeņa matu augšanas izmaiņas. Sievietēm var rasties uzacu zudums, kas izraisa nepieciešamību tonēt vai pat tetovēt.

Tajā pašā laikā mati var sākt augt netradicionālās vietās – ļoti bieži virs augšlūpas, zem zoda vai uz vaigiem.

Vīriešiem galvas mati var izkrist, bet ausīs un degunā palielinās matu augšana. Šīs izmaiņas ir saistītas ar hormonālām izmaiņām un ir normāla novecošanās procesa sastāvdaļa.

“Vecums nav domāts vājprātīgajiem.” Šīs izmaiņas var prasīt pielāgot pašaprūpi un pieņemt jaunas ķermeņa iezīmes. Par laimi, mūsdienu tehnoloģijas ļauj nesāpīgi noņemt matiņus un “pievienot” tos, kur nepieciešams.

3. Es aizmirsu, kam devos pakaļ

Ar vecumu var rasties izmaiņas smadzeņu darbībā. Var samazināties informācijas apstrādes ātrums un spēja veikt vairākus uzdevumus. Parastās ar vecumu saistītās atmiņas izmaiņas ietver zināmas grūtības atcerēties jaunu informāciju vai atcerēties nesenos notikumus.

Viena no mazpazīstamām parādībām ir situācijas, kad ienāc istabā un aizmirsti, kāpēc atnāci, vai arī tu atrodi sadzīves priekšmetus neparedzētās vietās. Tas ir saistīts ar īslaicīgiem atmiņas un uzmanības traucējumiem.

Kā saka neirozinātnieki: “Mūsu smadzenes pastāvīgi pārslēdzas, un jūs varat iemācīt vecajām smadzenēm jaunus trikus.” Regulāras garīgās aktivitātes, sociālās aktivitātes un jauna pieredze var palīdzēt uzturēt kognitīvās funkcijas ļoti labā līmenī.

4. Izmaiņas ar gremošanu un uzturu

Ar vecumu var mainīties attieksme pret pārtiku un pats gremošanas process. Ēdiens var vairs nesagādāt baudu garšas kārpiņu un ožas maiņu dēļ. Turklāt jums var būt problēmas ar noteiktu pārtikas produktu sagremošanu.

Novecojot, mūsu ķermenim ir nepieciešams mazāk kaloriju, bet vairāk barības vielu. Tāpēc ieteicams ēst mazas porcijas, dodot priekšroku dabīgai, viegli sagremojamai pārtikai. Tas palīdzēs izvairīties no diskomforta un uzturēt veselīgu gremošanas sistēmu.

5. Vaimanāt un vaidēt

Viena no pamanāmām novecošanas pazīmēm var būt mobilitātes izmaiņas. Daudzi cilvēki, pieceļoties kājās vai veicot fiziskas aktivitātes, sāk izdvest piespiedu skaņas (ņurdēšanu, vaidēšanu). Tas var būt saistīts ar locītavu problēmām, samazinātu muskuļu masu vai lieko svaru.

Ir svarīgi atcerēties, ka kustības ir zāles locītavām.

Lasi vēl: Ļoti būtiski ir reiz pa visā reizēm atcerēties, vai ūdeni var vārīt vairākas reizes

Regulāri vingrinājumi, veselīga svara saglabāšana un laba stāja var ievērojami uzlabot mobilitāti un samazināt diskomfortu kustībā.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment