Daudzi zinātnieki ir paredz klimata “bardaku” Eiropā pēc 2025. gada; Noskaidrosim cik tas ir reāli

2023.gada vasarā Dānijas zinātnieki publicēja pētījumu, kurā tika prognozēts, ka jau pēc dažiem gadiem planētai var draudēt nopietna klimata situācija Golfa straumes izzušanas dēļ.

Šī straume jau ir palēninājusies līdz rekordzemam līmenim. Mēs šo tēmu apskatījām vienā no mūsu iepriekšējiem rakstiem par ilgstošo dambja projektu starp Kubu un ASV.

Klimatologu atklājumi izraisīja plašas diskusijas speciālistu vidū. Lai gan pastāv neskaidrība par precīzu laiku (šī situācija varētu notikt no 2025. līdz 2095. gadam), reti kurš apstrīd pašu faktu, ka Atlantijas meridionālās cirkulācijas (AMOC) sabrukums ir iespējams.

Tika uzsvērts, ka Golfa straumes izzušana neietekmēs tikai Eiropu, kur temperatūra varētu pazemināties un vētras kļūt biežākas, bet arī citus pasaules reģionus. Piemēram, Rietumāfrika un Dienvidamerika var saskarties ar ilgstošu sausumu, savukārt ūdens līmenis pie Ziemeļamerikas austrumu krastiem paaugstināsies.

Par šo tēmu mēs runājām ar vides ekspertu, Starptautiskās sociālekoloģiskās savienības (ISUEC) biedru un vairāk nekā 100 publikāciju autoru par vides aizsardzības likumdošanu, Denisu Leonidoviču Dubovecu.

— Deniss Leonidovič, pēdējā laikā bieži tiek runāts par globālajām klimata pārmaiņām. Vai situācija tiešām ir tik nopietna?

— Lielākā daļa zinātnieku un ekspertu piekrīt, ka klimata pārmaiņas uz mūsu planētas notiek. Globālā sasilšana, par ko tik daudz tiek runāts medijos, patiešām ir viena no mūsu laika nopietnākajām problēmām.

Lasi vēl: Pilnmēness sāksies 17.oktobrī: no šīs dienas šīm Zvaigžņu zīmēm iestāsies krasas pārmaiņas privātajā dzīvē

— Kāda ir šo klimata pārmaiņu ietekme un sekas?

— Viena no tiešajām klimata pārmaiņu sekām ir ledāju kušanas paātrināšanās. Netiešās sekas ir Golfa straumes pavājināšanās, kuru izraisa ledāju kušanas ūdens un temperatūras atšķirības dažādos planētas reģionos.

 

— Kāpēc Rietumu zinātnieki tik ļoti uztraucas par Golfa straumi?

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment