17.oktobrī gaidāms maģisks Pilnmēness, saukts arī par Mednieku mēnesi – tas ietekmēs ikvienu no mums

Foto – Pexels

Jau no 17.oktobra debesīs varēs redzēt un vērot ļoti īpašu Pilnmēnesi – tas tradicionāli jau kopš senseniem laikiem tiek dēvēts arī par Mednieku mēnesi. Un tam ir īpaši ietekme uz apkārt notiekošajiem procesiem.

Nosaukums “Mednieku mēnesis” nāk no seniem laikiem, kad cilvēki sāka gatavoties ziemai un uzkrāja arī pārtikas rezerves, tāpēc šajā laikā bija aktīvas medības. Raža bija novākta, lauki bija tukšāki un dzīvnieki devās barības meklējumos. Tas medības padarīja salīdzinoši vieglākas, it īpaši nakts laikā, kad meža zvēri ir aktīvi, un pie debesīm spīdēja šis spožais Pilnmēness, kas cilvēkiem ļāva medīt naktī.

Šis Pilnmēness ir īpašs ar to, ka debesīs ir vērojams vairākas naktis pēc kārtas – šogad oktobrī tas būs redzams trīs dienas, līdz 19.oktobrim. Šis Pilnmēness ir ļoti krāšņs, jo rudens vakaros tas mēdz izskatīties oranžāks, krāsu piesātinātāks, nekā Pilnmēness citos gadalaikos.

Mūsu senči laiku, kad debesīs bija vērojams Mednieku mēness, uzskatīja par ļoti īpašu – tas simbolizēja arī dabā notiekošos procesus. No vienas puses tas nozīmēja to, ka ir beigusies ražas novākšanas sezona, un šis laiks simbolizēja ceļu uz garajiem ziemas mēnešiem. Daudzās kultūrās Mednieku Pilnmēness tika uzskatīts par laiku, kad daba spēki ir visintensīvākie.

Foto – Pexels

Mūsu senči šajās pilnmēness naktīs veica dažādus rituālus, kas palīdzēja nodrošināt veiksmi un labvēlību garajos ziemas mēnešos. Tika ticēts, ka Mednieku mēness palīdz saglabāt harmoniju un saticību starp cilvēkiem un dabas spēkiem, tāpēc atsevišķās kultūrās dievībām tieši šī Pilnmēness laikā tika sagādātas dāvanas, lai iegūtu šo dievību labvēlību.

Lasi vēl: “Kas tur adrenalīna! Dabas pirmatnīguma noskaņa!” – latviešu dabas fotogrāfs, naktī pēc Pilnmēness, ticis pie unikāliem video kadriem

Šis Pilnmēness bieži saistīts arī ar maģiskām parādībām – mūsu senči ticēja, ka šis laiks var būt gan labvēlīgs, gan arī bīstams. Mednieku Pilnmēness laikā bija jāveic dažādi rituāli, kas palīdzēja pasargāt ģimeni no mājokli no nelabiem spēkiem. Tieši šī Mēness gaisma tika uzskatīta par aizsargājošu, gluži kā vairogu, tajā pašā laikā daudzi ticēja, ka tieši šajā laikā tumšajos mežos var uzdarboties acīm neredzami spēki, tāpēc pie māju ieejām tika likti gan pīlādžu zari, gan kadiķi, kas pasargāja šo spēku iekļūšanu mājās.

Foto – Pexels

Kopš senseniem laikiem vairākās kultūrās cilvēki ticēja, ka Mednieka Pilnmēness laikā nedrīkst:

1. Pieņemt svarīgus lēmumus un sākt jaunus projektus, jo šis laiks tika saistīts ar emocionālu nestabilitāti un pastiprinātām emocijām.

2. Nedrīkst pieļaut strīdus. Cilvēki šajā laikā ātrāk sastrīdas, jo emocijas ir saasinātas, tomēr visiem spēkiem jācenšas izvairīties no domstarpībām.

3. Nedrīkst daudz laika pavadīt ārpus mājām un naktīs noteikti ir jābūt mājās. Cilvēki ticēja, ka šajā laikā aktivizējas dažādas maģiskas parādības, tāpēc naktis bija jāpavada drošībā.

Kāpēc kartupeļu ielikšana aukstā ūdenī pirms vārīšanas nav laba ideja

4. Nedrīkst griezt matus un nagus. Šīs darbības šajā laikā tika uzskatītas par nelabvēlīgām, jo tās simbolizēja kaut kā atņemšanu laikā, kad Mēness sasniedz savu pilnību.

5. Neuzsākt jaunas attiecības. Ticēja, ka šajā laikā cilvēku emocijas ir saasinātas. Senču ticējumi liecina, ka cilvēki uzskatīja, ka šajā laikā cilvēki nav īpaši spriestspējīgi, tāpēc jebkuras pārmaiņas attiecībās var būt nestabilas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment