Atklāti ļoti interesanti fakti: kā patiesībā kaķi sazinās savā starpā

Foto – Pexels

Lai gan kaķi un suņi ir bijuši ar mums jau ļoti sen, mēs joprojām daudz ko par tiem nezinām. Ir zināms, ka lielākā daļa dzīvnieku savā starpā sazinās, izmantojot smaržas. Tomēr nesen zinātnieki noskaidrojuši, ka viss nav tik vienkārši.

Izrādās, ka signāls, kas nāk no kaķiem, ir atkarīgs no baktēriju veida, kas dzīvo viņas dupša dziedzeros. Tās viss veido sava veida “kokteili” no simtiem savienojumu, kas veido kaķa unikālo smaržu un ar kuru viņi viens otram nodot informāciju. Šāds pētījums publicēts žurnālā “Scientific Reports”.

Kaķi iezīmē savu teritoriju, piesaista partnerus un atbaida ienaidniekus, izmantojot savu smaržu, kas sastāv no veselas virknes gaistošu organisko savienojumu. Zinātnieki ir atklājuši, ka šie savienojumi var atšķirties atkarībā no konkrētā kaķa organismā mītošo vielu veida. Turklāt katram kaķim ir individuāls mikrobu sastāvs.

Foto – Pexels

Šīs atšķirības ir visizteiktākās starp dažāda vecuma kaķiem (trīs posmu pētījumā kopumā piedalījās 23 mājas kaķi). Noskaidrots, ka šīs atšķirības var ietekmēt dzīvnieka uzturs, viņa kopējais stāvoklis, kā arī vide, kurā viņš dzīvo.

Lasi vēl: Eksperti skaidro: vai kaķim ir jādod “mitrā” barība, ja dzīvnieks uzturā lieto labu sauso barību

Tagad mēs vēlamies noskaidrot, vai pastāv saikne starp kaķu dupsī esošajiem mikrobiem un to, kādi gaistošie savienojumi veidojas. Mūsu pētījums liecina, ka atbilde ir “jā”, taču šī saikne ir vāja, ņemot vērā pašlaik pieejamos datus – atzīmēja Džonatans A. Eizens, pētījuma līdzautors un Kalifornijas Universitātes Deivisā ekoloģijas un evolūcijas profesors.

Foto – Unsplash

Pētnieki cer precīzi noskaidrot, kāda ir mikrobu loma smaržu radīšanā, ko kaķi izmanto savstarpējai saziņai, kā arī to, vai paši dzīvnieki kaut kādā veidā ietekmē to, kuri mikrobi ir iesaistīti smaržu radīšanas procesā, vai arī tas ir tīri nejaušs process.

Bet par to, ko kaķi viens otram “saka”, apmainoties vēstījumiem ar specifisku smaržu palīdzību, zinātniekiem joprojām nav ne jausmas, jo ir nepieciešams iemācīties interpretēt šos ķīmiskos kodus. Pētījumi šajā jomā vēl ir tikai sākušies.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment