Sīpolus vairs nepērku: Gladiolu bērni palīdzēja no nekā izveidot sulīgu puķu dārzu (Metode slinkiem dārzniekiem)

Es jau ilgu laiku nodarbojos ar dārza darbiem. Es kādreiz domāju, ka gladiolu audzēšana ir dārgi. Katru gadu iegādājos jaunus sīpolus. Bet viss mainījās, kad uzzināju par gladiolu mazuļiem.

Tagad es ne tikai ietaupu naudu, bet arī gūstu lielu prieku no šo ziedu audzēšanas jau no paša sākuma. Es jums pastāstīšu, kā strādāt ar gladiolu mazuļiem. Padalīšos pieredzē: no vākšanas līdz sulīgu ziedošu augu iegūšanai.

Kas ir gladiolu mazuļi un kāpēc tie ir svarīgi?

Gladiolu mazuļi ir mazi sīpoli. Tie veidojas uz lieliem sīpoliem augu augšanas laikā. Pateicoties viņiem, gladiolas vairojas. Dārzniekiem tas ir lielisks veids, kā audzēt jaunus augus, nepārkāpjot banku.

Ir vairāki iemesli, kāpēc mazuļus var izmantot reprodukcijai. Pirmkārt, tas ir bez maksas. Otrkārt, jaunie augi būs precīza vecāku augu kopija. Treškārt, no viena sīpola var iegūt daudz jaunu ziedu.

Būs nepieciešama pacietība. Bet rezultāts ir tā vērts. Pēc 2-3 gadiem jums būs savas ziedošās gladiolas, kas izaudzētas no nulles. Skaistuma ziņā tie nav zemāki par veikalā nopērkamajiem. Vai vēlaties uzzināt, kā pareizi savākt un uzglabāt gladiolas mazuļus?

Gladiolu mazuļu savākšana un uzglabāšana

Bērnus sāku vākt rudenī. Pagaidu līdz pirmajām salnām un izroku sīpolus. Es to daru uzmanīgi, lai nesabojātu bērnus. Tad es tos atdalu no lielā sīpola. Es notīru augsni un žāvē vairākas dienas normālā istabas temperatūrā.

Glabāšanai izvēlos vēsu, sausu vietu. Temperatūrai jābūt 5-10 grādiem. Es parasti izmantoju papīra maisiņus vai kartona kastes. Es apkaisu bērnus ar sausām zāģu skaidām vai vermikulītu. Ir svarīgi regulāri pārbaudīt, vai nav pelējuma vai puves. Mājās mazuļus varat uzglabāt ledusskapī, apakšējā nodalījumā. Bet neaizmirstiet dažreiz atvērt konteineru ventilācijai.

Gladiolu mazuļu sagatavošana un stādīšana

Gladiolu mazuļus stādu aprīļa beigās vai maija sākumā. Gaidu, kad zeme labi sasils. Pirms stādīšanas augus vienu dienu iemērcu kālija permanganāta vai fungicīda šķīdumā. Tas novērš kaites. Tad noņemu bērniem blīvo čaulu, ja tā nav nokritusi pati.

Stādīšanai izvēlos saulainu vietu. Augsnei jābūt brīvai un labi nosusinātai. Es vienmēr pievienoju augsnei kompostu un nedaudz smilšu. Tas uzlabo augsnes struktūru. Stādīšanas dziļumam jābūt 2-3 reizes lielākam par mazuļa izmēru. Starp bērniem atstāju 5 cm, bet starp rindām – 20-25 cm. Pēc stādīšanas es labi laistu un mulčēju dobi ar kūdru vai kompostu.

Bērnu stādīšana ir tikai sākums. Priekšā ir interesantākais – jaunaudžu kopšana. Vai vēlaties uzzināt, kā no bērniem izaudzēt spēcīgas, ziedošas gladiolas? Tad neapstājieties pie tā.

Lasi vēl: Atrodīs zelta raktuves: zodiaka zīmes, kas no 17. oktobra saņems iespēju kļūt bagātām

Pareiza uzglabāšana ir panākumu atslēga. Pavasarī jums būs lielisks stādāmais materiāls. Interesanti, kā sagatavot bērnus stādīšanai un kā pareizi stādīt? Vairāk par to nākamajā daļā.

 

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment