Degvielas tirgotāji brīdina par gaidāmajām problēmām

Degvielas tirgotāji brīdina par gaidāmajām problēmām. No 2027. gada degvielas piegādātājiem visā Eiropā būs jāiesaistās Emisiju kvotu tirdzniecības sistēmā. 

Valsts plāno palielināt akcīzes nodokļa likmes, lai 2025. un 2026. gadā paaugstinātu dīzeļdegvielas cenu divreiz par 3,2 centiem litrā, bet benzīna cenu – divreiz par 2,7 centiem litrā. Savukārt 2027. gadā degvielas cenām plānots pievienot CO2 emisiju kvotu izmaksas un papildu izmaksas, kas saistītas ar “zaļo” degvielu.

Skaidrojumos par nākamā gada budžetu saistītajiem likumprojektiem ir minēta pakāpeniska degvielas akcīzes nodokļa palielināšana autodegvielai un akcīzes nodokļa atvieglojumu atcelšana naftas produktiem, kas tiek izmantoti elektroenerģijas ražošanai un koģenerācijai.

 

No 2027. gada degvielas piegādātājiem visā Eiropā būs jāiesaistās Emisiju kvotu tirdzniecības sistēmā, kas palielinās degvielas cenas, jo tirgotājiem būs jāsedz kvotu iegādes izmaksas.

Latvija ir apņēmusies celt degvielas cenas ātrāk nekā citas valstis, kā tas noteikts Saeimā 26. septembrī 1. lasījumā pieņemtajā Transporta enerģijas likumā, kas sāktu ietekmēt transporta izmaksas no 2026. gada. Tajā gadā transporta radīto siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisijām jāsamazinās par 6%, un katru nākamo gadu vēl par dažiem procentiem.

Degvielas akcīzes nodokļa celšana notiks visā Eiropas Savienībā. Varbūt tas ir neliels mierinājums, ka nākamgad plānotais degvielas cenu kāpums par 3-4 eirocentiem litrā (šoreiz runājot tikai par vienu nodokli, neņemot vērā potenciālo Tuvo Austrumu notikumu ietekmi uz cenām) inflācijas svārstībās varētu būt grūti pamanāms.

Eiropas Centrālajai bankai inflācijas kontrolēšana izdodas tikai uz papīra, bet realitātē, ar ko saskaramies gan veikalos, gan valsts iestādēs, situācija ir citāda. Valsts iestāžu maksas pakalpojumu cenas pieaug daudz straujāk – bieži vien par desmitiem vai pat simtiem procentu, atšķirībā no Centrālās statistikas pārvaldes ziņotā nelielā pieauguma.

Lasi vēl: Tuša – 3 mēneši, lūpu krāsa – 2 gadi: kāds ir kosmētikas produktu derīguma termiņš un kāpēc pēc tā beigām tie ir jāizmet

Piemēram, valdība nesen apstiprināja būtisku Nacionālā Vēstures muzeja biļešu cenu pieaugumu – no 75 eirocentiem uz 3 eiro, no 3 eiro uz 8 eiro, un no 4 eiro uz 18 eiro.

Tomēr tas nav vēl sliktākais – turpinājumu lasiet tālāk

Leave a Comment