Daudziem cilvēkiem koka trauki ir līdzīgi mākslai. Tas izskatās skaisti un stilīgi, lieliski iederas jebkurā interjerā un rada greznuma atmosfēru.
Tomēr koka izstrādājumiem ir nopietns trūkums – tos ir grūti kopt un tie nekalpo pārāk ilgi. Koka izstrādājumi ātri saskrāpējas, kļūst tumšāki, uzpūst, uzsūc svešas smakas un kļūst nederīgi. Taču no koka trauku ātras bojāšanās var izvairīties. Šajā rakstā aprakstītais triks jums palīdzēs.
Lai to īstenotu, jums būs nepieciešama augu eļļa un vasks, kas jāizkausē jebkurā ērtā veidā – mikroviļņu krāsnī vai uz ūdens vannas. Kad redzat, ka maisījums ir kļuvis viendabīgs, pagaidiet, līdz tas pilnībā atdziest.
Iegūtais produkts izmantojams kā laka koka priekšmetu pārklāšanai. Pēc piesūcināšanas traukus novieto virtuvē, atstājot tos šādā stāvoklī 24 stundas – tas ir pietiekami ilgs laiks, lai eļļa iesūktos un izveidotu aizsargslāni.
Pēc tam jums atliks noņemt lieko eļļas daudzumu ar papīra dvieli un baudīt iecienīto trauku lietošanu. Ņemiet vērā, ka šī metode visefektīvāk aizsargā jaunus koka traukus, kas vēl nav bojāti un nav zaudējuši krāsu. Diemžēl eļļa un vasks nenovāks pilnībā nepilnības, kas atrodamas uz jau ļoti veciem traukiem.
Vēl daži padomi koka trauku kopšanā
Neatstājiet koka traukus ūdenī vai mitrā vidē. Pārliecinieties, ka tie pilnībā izžūst pēc tīrīšanas. Novietojiet traukus tā, lai tie netiktu pakļauti tiešiem saules stariem vai karstām virsmām, kas var izraisīt deformāciju.
Uzglabājiet koka traukus sausā un vēsā vietā. Izvairieties no pārmērīgas karstuma un mitruma. Ja pērkat jaunus koka traukus, meklējiet augstas kvalitātes koka izstrādājumus, kas ir labi apstrādāti un ir izturīgi pret nolietojumu.
Ja traukiem sāk parādīties skrāpējumi vai plaisas, izmantojiet smilšpapīru, lai viegli noslīpētu virsmu un pēc tam atjaunojiet eļļošanu.
Šie padomi palīdzēs saglabāt jūsu koka traukus skaistus un funkcionālus ilgāk.