Vinegrets ir tradicionāls salātu ēdiens, kas sastāv no vārītiem dārzeņiem un tiek pasniegts ar etiķa un eļļas mērci. Tā ir ļoti populāra uzkoda gan Latvijas, gan citu Austrumeiropas valstu virtuvēs, un to bieži pasniedz svētku reizēs vai kā piedevu pie galvenajiem ēdieniem.
Vinegrets ir garšīgi un veselīgi salāti, kas īpaši iecienīti gavēņa laikā. Tradicionāli tam paredzētos dārzeņus vāra ūdenī, bet kulinārijas blogere Kristīne Aziziana dalījās ar recepti, kā pagatavot vinegretu, nevārot burkānus, kartupeļus un bietes. Šis vinegrets izrādās vēl garšīgāks un veselīgāks, jo tam nepieciešamās sastāvdaļas tiek ceptas cepeškrāsnī.
Cepeškrāsnī cepti dārzeņi saglabā vairāk vitamīnu un minerālvielu nekā vārot, tāpēc tos var arī lieliski izmantot, gatavojot salātus. Bet dārzeņu garša no tā neko nezaudē, bet tikai iegūst. Tāpēc izmēģiniet šādu salātu recepti.
Sastāvdaļas, kas nepieciešamas “Ceptajam” vinegretam
2-3 bietes
2-3 burkāni
2-3 kartupeļi
3-4 marinēti gurķi
200-300 grami skābēti kāposti (marinēti)
5-6 ēdamkarotes konservēti zaļie zirnīši
0,5 galviņa sīpola (pēc izvēles)
Zaļumi (dilles, pētersīļi) pēc izvēles
Sāls, melnie pipari pēc garšas
Salātu pagatavošanas metode
Nomazgājiet, nomizojiet, burkānus, bietes un kartupeļus, sagrieziet kubiņos un lieciet uz cepešpannas, kas izklāta ar pergamentu. Dārzeņus apslaka ar olīveļļu vai augu eļļu un cep 30 minūtes 190 grādos.
Ir svarīgi uzraudzīt gatavību, lai dārzeņi nepārceptos un saglabātu savu formu. Visvieglākais veids, kā var pārbaudīt gatavību, ir ar dakšiņu vai zobu bakstāmo.
Sagatavotos dārzeņus atdzesē un ieber dziļā bļodā. Tur pievienojiet kubiņos sagrieztus gurķus, sīpolus, sāli un garšvielas. Visu samaisa un var pasniegt.