Kāpēc es nekad neizmetu mandarīnu mizas – uzzinot, jūs darīsiet tāpat

Varu droši pieņemt, ka lielākā daļa saimnieces bieži vien mandarīnu miziņas, un ne tikai mandarīnu, izmet miskastē. Un velti… tā ir liela kļūda, jo tie taču var vēl nākt par labu arī ne mazam, kā kulinārijā, tā dārzā vai sakņu dārzā. 

Visi zina, ka no veikala atnestie augļi ir labi jāmazgā, jo tie visi ir apstrādāti ar ķīmiju un var kaitēt veselībai. Tāpēc cenšos pirkt augļus, kas nespīd, parasti tie ir abhāziski. Vienmēr mazgāju jebkurus augļus ar mīkstu abrazīvu sūkli, un noteikti ar pārtikas sodu, lai pasargātu sevi un bērnus. Protams, es pat nestrīdos ar jums, visdrošākie, tie ir augļi no sava dārza. Bet ko lai dara… tāda ir dzīve, ja nedroši… bet gribi to vai nē, nākas pirkt. Un atkal, ja būtu tik kaitīgi veselībai, jau laikam visi izmirtu kā mamuti. Vai jūs man piekritīsiet?

Mandarīnu garoziņas sasmalcinu ar rokām vai šķērēm, lieku uz restēm un žāvēties, nav obligāti kaltē, tās diezgan ātri izžūst uz galda vai uz palodzes.

Pēc tam tos sasmalcinu blenderī līdz pulverveida konsistencei.

Es uzglabāju pulveri hermētiski noslēgtās stikla burkās.

Lasi vēl: Piecas karotes šī produkta izlietnē izlauzīsies cauri pat “betona” aizsprostojumam

Pulveri izmantoju cepšanai, kā arī kā piedevu dažādiem ēdieniem un dzērieniem, lai piešķirtu aromātu un garšu.

Es gatavoju aromatizētu cukuru, ko izmantoju arī cepšanai un dzērienu aromatizēšanai.

Man vienmēr pa rokai ir pudele aromatizētas citrusaugļu eļļas vai etiķa. To ir viegli pagatavot, es vienkārši pievienoju mizas pudelē un iepilinu.
Pievienojot mandarīnu miziņas, iegūst ļoti garšīgu ievārījumu vai konfit.

Sasmalcinātas miziņas es pievienoju arī tējai, un no tām top smaržīgs un atsvaidzinošs dzēriens.

Lasi vēl: Piecas karotes šī produkta izlietnē izlauzīsies cauri pat “betona” aizsprostojumam

Piemēram, mana mamma savāc visas mizas un izžāvē tās, pēc tam izmanto dārzā, aprokot zem ogu krūmiem un augļu kokiem. Izrādās, ka tas ir labs mēslojums, kas stimulē augšanu, atbaida kukaiņus, skudras un grauzējus.

Leave a Comment