7 labākās augsnes receptes populārāko dārzeņu stādiem

Augsne stādiem ir veselīgu augu un labas ražas atslēga. Tomēr dažādām kultūrām ir savas prasības attiecībā uz augsnes sastāvu, un tas ir jāņem vērā.

Lai sēklas dīgtu veiksmīgi, augsnei jāsaglabā mitrums, bet jāpaliek elpojošai. Pārāk blīva augsne apgrūtina sakņu augšanu, tāpēc substrātam jābūt vieglam un irdenam.

Normālai stādu attīstībai augsnē jābūt pietiekami daudz barības vielu. Skābumam ir liela nozīme – lielākajai daļai kultūraugu optimālais pH ir 6,5-7. Ir arī svarīgi, lai augsne būtu brīva no patogēnām baktērijām, sēnīšu sporām un kaitēkļiem.

Galvenās augsnes maisījuma sastāvdaļas

Kūdra – padara augsni irdenu un labi saglabā mitrumu.

Humuss – bagātina maisījumu ar organiskām vielām.

Komposts – nodrošina barības vielas un labvēlīgus mikroorganismus.

Smiltis – uzlabo gaisa caurlaidību un pamatnes struktūru.

Perlīts un vermikulīts – novērš augsnes sablīvēšanos un saglabā mitrumu.

Melnzeme – piešķir augsnei blīvumu un stabilitāti.

Zāģskaidas – irdina maisījumu, bet pirms lietošanas jānotur.

Šīs sastāvdaļas var pagatavot rudenī un uzglabāt atsevišķi vai sajaukt un turēt vēsā vietā.

Septiņas augsnes receptes dažādām kultūrām

Tomātiem: 1 daļa melnzemes, 2 daļas kūdras, 1 daļa humusa, 0,5 l pelnu, 3 ēdamkarotes superfosfāts.

Gurķi: 3 daļas melnzemes, 3 daļas komposta, 1 daļa vermikulīta.

Pipari: 1 daļa melnzemes, 1 daļa smilšu, 2 daļas kūdras, 60 g superfosfāta, 40 g kālija, 30 g urīnvielas uz 10 l maisījuma.

Kāposti: 1 daļa melnzemes, 2 daļas komposta, 1 daļa smilšu, 2 glāzes pelnu uz 10 litriem maisījuma.

Baklažāni: 2 daļas humusa, 1 daļa melnzemes, 1 daļa kūdras, 0,5 daļas zāģskaidas.

Zemenes: 2 daļas melnzemes, 1 daļa smilšu, 1 daļa kūdras.

Universāls sastāvs: 3 daļas melnzemes, 2 daļas humusa, 2 daļas kūdras, 1 daļa komposta, 1 daļa smilšu, 1 glāze pelnu uz 10 litriem maisījuma.

Augsnes sagatavošana lietošanai

Pirms stādu stādīšanas augsne ir jāapstrādā. Irdināšanai pievieno smiltis vai vermikulītu. Lai samazinātu skābumu, varat izmantot dolomīta miltus vai pelnus.

Dezinfekcijai izmanto termiskās metodes (tvaicēšanu, kalcinēšanu) vai apstrādi ar ūdeņraža peroksīda vai kālija permanganāta šķīdumiem. Rudens augsni vislabāk ziemas laikā sasaldēt ārā, periodiski mainot sasalšanu un atkausēšanu.