“Cilvēki brīnās – pārstāda un vairs neaug”: dārznieks Dāvids atklāj, kādas kļūdas bieži tiek pieļautas, piķējot izdīgušos stādiņus

Foto: ekrānuzņēmums/ Unsplash

Modes mākslinieks un dārza influenceris Dāvids Romans Andrejevs sociālajos tīklos parādījis, kā pareizi piķēt augus, lai tiem nenodarītu kaitējumu. Kā to izdarīt pareizi, lai raža būtu spēcīga.

Dāvidam jāpiķē iesētā mini paprika, kas agrāk viņam nekad nav bijusi. Viņš dalās savā pieredzē, komentējot nofilmēto video:

Te uz kastītes uz virsū rakstu, ko esmu iesējis, lai zinu, kas tur ir iekšā. Desmit sēklas un visas laikam ir izdīgušas. Bet tas, ka kāds neizdīgst, tas arī nav nekas traks.

Un tad es daru pavisam vienkārši. Šī man te ir mini paprika, tāda man vēl nekad nav bijusi. Bet, re, man ir tāds šķīvis – tie, kas iepriekš ir skatījušies, tie jau zina. Es uz tā šķīvja tā uzmanīgi atdalu viņus, redz, cik viegli dalās, labi, ka nav salaistīts.

Foto – Unsplash

Tad man ir sagatavots substrāts. Es ar slapju roku izmaisu, lai kūdra būtu slapja. Sapildu to podiņos. Un tad ņemu izdīgušos stādus aiz lapiņas. Es nekad neņemu aiz stumbra. Labi, paprikai tas stumbriņš ir mazliet izturīgāks, bet tomātam tā pavisam nevar. Tāpēc jāņem tikai aiz lapiņas. Citreiz cilvēki brīnās – pārstāda un vairs neaug… Bet tu jau savu spēku neapzinies, tāpēc izdīgušo augu drīkst ņemt tikai aiz lapiņas.

Un ko es vēl daru – nekad nestādu dziļāk, nekā viņš ir bijis izdīdzis. Ar tomātiem vēl var – ka stāda dziļāk, bet ar papriku tā nekad nedrīkst darīt.

Lasi vēl: Nepērciet šādu ādas jaku! Viena detaļa, kas norāda uz to, ka šī jaka sen jau ir izgājusi no modes

Citi man te saka, ka es par vēlu piķēju – nekas nav par vēlu un nekas nav nokavēts. Pat, ja jums arī kāda sēkla neizdīga, var vēl sēt un neko nenokavēsiet.

Foto – Pixabay

Un, re kur man vēl piķēšanai – šis ir “Rubīns”. Tā ir tāda gara paprika, skaisti sarkana. Un ar to mums ir stāsts. Kādreiz mēs to “Rubīnu” audzējām, meita mācījās Kultūras vidusskolā un vienmēr ņēma maizītes līdzi ar to piparu. Un, izrādās, ka klasesbiedri kādu laiku bija domājuši, ka viņa visu laiku ņem līdzi vienu un to pašu piparu, jo viņi visi ir tik vienādi, tik skaisti un izcili garšīgi.

Mūziķis Mārcis Judzis, gadu pēc spraigajiem notikumiem privātajā dzīvē, pārtrauc savu klusēšanu un izstāsta par notikušo

Un, tātad, pašās beigās es apleju visu ar 2% “Kelpaka” šķidrumu, kas ir no ūdenszālēm veidots speciāls koncentrāts. Teiksim tā, tāda kā substance, kas palīdz saveidoties mazajām saknītēm. Un, kā zināms, ja ir spēcīga sakņu sistēma, ir spēcīgs augs un arī – spēcīga raža. 2% izrēķiniet, cik ir uz 1 litru ūdens, laikam sanāk 20 grami. Produkts ir bioloģisks, bet tiešām labi darbojās, es gadus trīs izmantoju. Lai jums laba raža!

Skaties Dāvida video – padomu par piķēšanu: