Bietes un burkāni ir ļoti jutīgi pret augsnes sastāvu, kurā tie aug. No augsnes sastāva ir atkarīga arī sakņaugu garša. Lai burkāni un bietes būtu saldas, tām vienkārši jāpiešķir pareizās barības vielas.
Galvenais noteikums ir tāds, ka slāpekļa mēslojumu drīkst lietot tikai sējas laikā vai tūlīt pēc sējas.
Ja slāpekli lietojat tad, kad sakņaugi jau ir sākuši veidoties vai aktīvi augt, tad galu galā augs tikai sulīgs zelmenis, bet paši sakņaugi būs mazi. Bet pat tas nav galvenais!
Fakts ir tāds, ka ar bagātīgu slāpekļa mēslojumu bagātīgi mēslotas bietes sāk aktīvi uzkrāt lieko nitrātu daudzumu saknē. Protams, neviens negribēs ēst šādas bietes. Tāpēc neienesiet dobēs ar bietēm un burkāniem kompleksos mēslošanas līdzekļus, kas satur slāpekli, kā arī nemēslojiet ar zāļu uzlējumiem, kūtsmēsliem utt.
Ar ko barot burkānus un bietes?
Galvenokārt kālijs, bors un fosfors. Tie piešķir sakņu dārzeņiem patīkamu saldu garšu.
Piemēram, burkānus un bietes var apstrādāt ar kālija monofosfāta šķīdumu, atšķaidot 10 g vielas 10 litros silta ūdens. Apstrāde jāveic agri no rīta vai mākoņainā dienā, izlaižot šķīdumu pāri loksnei.
Apstrādājot bietes un burkānus ar kālija monofosfāta šķīdumu, ir svarīgi atcerēties, ka šis mēslojums izraisa aktīvu nezāļu augšanu, tāpēc pirms apstrādes ieteicams dobes rūpīgi ravēt.
Bietes un burkānus lapu pēc lapas var apstrādāt arī ar borskābes šķīdumu, ņemot 4 g skābes uz 10 litriem ūdens.
Vēl viena iespēja ir laistīt augus pie saknēm ar pelnu uzlējumu. Šeit ir recepte:
divas glāzes pelnu (koksnes) aplej ar diviem litriem verdoša ūdens un atstāj ievilkties 2 dienas.
Lasi vēl: Cilvēki ar šiem skaitļiem dzimšanas datumā “riskē” kļūt par ilgdzīvotājiem un mīdīt zemi vismaz 100 gadus
Tad pievienojam ūdeni dzērienam, lai iznāk 10 litri uzlējuma, un aplaistam dobes.