Agrāk par to pat nedomāju, bet tagad vienmēr pievēršu uzmanību šādiem sīkumiem, kad iepērkos veikalā.
Paldies manai vīramātei! Kopš sākām dzīvot kopā, viņa dalās ar mani dažādos trikos un padomos, ko pati apguvusi dzīves gaitā. Un tagad es ar tiem dalos arī ar jums!
Šodien vēlos dalīties ar padomiem par to, kādas olas es nekad nepērku veikalā – neatkarīgi no tā, cik lētas vai pat dārgas tās būtu.
Protams, vienmēr pievēršu uzmanību derīguma termiņam – “vecas” olas nekad nepērku, jo tās mājās glabāsies ļoti īsu laiku. Parasti iegādājos olas vismaz nedēļai, dažreiz pat divām. Man nepatīk, kad ledusskapī ir maz pārtikas produktu.
21:00 mani var pārsteigt mūza, un es pēkšņi nolemju cept pīrāgu. Jā, tāda es esmu – neparedzama! Kurš vēl tā dara, vai es esmu vienīgā? (Raksti komentāros!)
Parasti pīrāgam gandrīz vienmēr vajag olas, tāpēc es tās pērku ar rezervi. Turklāt no rītiem ļoti mīlu brokastīs cept olu kulteni vai omleti.
Reiz atnesu mājās olu kastīti, vīramāte to atvēra un pateica, lai es vairs tādas olas nepērku. Es nesapratu, jo derīguma termiņš bija labs, un tās bija S0 kategorijas olas. Tad es viņai pajautāju, kas nav kārtībā.
Vīramāte pievērsa manu uzmanību tam, ka daļa olu kastītē atrodas ar aso galu uz augšu, bet daļa – ar neaso galu uz augšu.
Kāpēc labāk nepirkt šādas olas?! Vīramātes atbilde: 👇
Lieta tāda, ka, visticamāk, cilvēki ir atvēruši vairākas olu kastītes un pārlikuši olas no vienas kastītes uz citu, izvēloties sev svaigākās un labākās. Cik ilgi tās tur tā stāv, nav zināms. Turklāt problēma ir ne tikai tajā…
Starp citu, es pati ne reizi vien esmu novērojusi, kā kāda sieviete atver vislētāko olu kastīti un pārceļ tajā dārgākās un svaigākās olas, bet lētākās – uz dārgāko iepakojumu. Rezultātā viņa nopērk lētākās olas, bet saņem kvalitatīvākās un dārgākās. Vienreiz pat izteicu aizrādījumu, bet sieviete atcirta, ka tas nav mans darbs un lai nelienu viņas darīšanās. Kā vispār uz to reaģēt?! Vai tad tā drīkst?!
Lieta ir tāda, ka olas nedrīkst glabāt ar aso galu uz augšu – tas ir nepareizi un pat nedroši. Olas neasajā galā atrodas gaisa kabata, kas pasargā dzeltenumu no baktēriju, tostarp salmonellas, iekļūšanas. Šai gaisa kabatai jāatrodas augšpusē, nevis apakšā.
Tāpēc jau rūpnīcās olas tiek fasētas tā, lai tās kastītē atrastos ar aso galu uz leju. Tieši tādā veidā tās arī jāuzglabā – tā var neuztraukties par salmonellu un turklāt olas saglabāsies svaigas ilgāk.
Šādus novērojumus man izteica vīramāte, un tagad es rūpīgi pievēršu uzmanību tam, kā olas atrodas kastītē veikalā. Man pat radās doma, ka drošāk būtu pirkt olas, kas papildus papīra kastītei ir pārklātas ar plēvi – tur nu gan neviens neko nebūs pārlicis, un olas atradīsies pareizajā pozīcijā.
Draugi, ko jūs domājat par šo? Rakstiet komentāros! Vai esat tam pievērsuši uzmanību, vai nē?