Mūsu platuma grādos griķu biezputra ir nepietiekami novērtēts ēdiens, ko uzskata pat par prastu. Ārzemēs gan ir pavisam cita attieksme pret griķiem. Tur šos graudaugus izmanto elitāru dzīvnieku barībā, iekļauj terapeitiskā uzturā vai estētu ēdienkartē.
Ar pirmo un otro punktu viss ir vienkārši. Ārzemēs griķu sējumu platības ir nelielas, taču šajos graudaugos ir daudz noderīgu un barojošu vielu. Runājot par trešo punktu, varu apliecināt, ka, pareizi pagatavojot, mums tik ierastā griķu biezputra var iegūt pavisam jaunas, spilgtas garšu notis!
Uzreiz kliedēšu tavas aizdomas: šīs putras īpašā garša nav atkarīga no klāt pievienotiem salātiem vai mērces. Vienkārši pagatavo putru, kā aprakstīts zemāk pievienotajā receptē, un tava ģimene noteikti būs sajūsmā. Tomēr es iesaku sarūpēt maltīti ar krietnu rezervi, jo tavi mājinieki noteikti gribēs papildporciju.
Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās!
Pagatavošana gaita:
Griķus rūpīgi noskalojam un nedaudz nosusinām. Katliņā ielejam tējkaroti saulespuķu eļļas, nedaudz uzkarsējam un pievienojam nomazgātos graudaugus. Apcepam 5-7 minūtes uz lielas uguns.
Kad katliņa saturs sāk sprakšķēt, pielejam divas glāzes verdoša ūdens, pēc garšas pievienojam sāli, samazinām liesmu un vārām 10 minūtes.
Marinētus gurķus sagriežam nelielos kubiņos. Sīpolu sagriežam ceturdaļgredzenos un apcepam dziļā pannā ar nelielu daudzumu saulespuķu eļļas līdz zeltaini brūnai krāsai. Pēc tam ieberam pannā novārītos griķus, pievienojam marinētus gurķus un tunča konservus.
Visu kārtīgi samaisām, uzkarsējam minūti, tad uzliekam vāku, noņemam no uguns un ļaujam nostāvēties vēl 5 minūtes.
Sastāvdaļas:
300 grami griķu
2 marinēti gurķi
1 sīpols
1 kārba tunča konservu eļļā
2 glāzes ūdens
Saulespuķu eļļa
Sāls
Lieta darīta, mūsu neparastā griķu biezputra ir gatava. Varu derēt, ka tev tā noteikti garšos! Labu apetīti!
Būsim pateicīgi, ja atzīmēsi rakstu ar emocijzīmi un dalīsies ar to sociālajos tīklos. Īpaši priecāsimies par taviem komentāriem!