Foto: Pixabay
Kāpēc es nekad nevāru ievārījumu ziemai un uzskatu to par pagātnes atavismu
Pēc senām vecmāmiņu receptēm uz 1 kg ogu ņem 1 kg cukura. Dienas norma cukuram pieaugušam cilvēkam = 25 g (tas ir aptuveni 5–6 tējkarotes).
Principā ar to jau varētu beigt! Un tāpat ir skaidrs, ka “veselīgajā” burciņā mēs iegūstam ļoti daudz kaitīgā cukura. Bet vai pēc vārīšanas tur vēl paliek vitamīni – tas jau ir liels jautājums!
Un uzreiz teikšu divas lietas:
Pirmā. Es esmu par to, lai ēstu visu un sev neko neaizliegtu. Tāpēc arī es varu apēst ievārījumu, bet daru to reti un ar mēru. Es nepiešķiru burkai ar cukuru un ogām kādas maģiskas īpašības. Tas vienkārši ir garšīgs. Un viss. Un viss…
Otrā. Es jūs neatrunāju – tā ir JŪSU dzīve un JŪSU izvēle. Es vienkārši dalos savās pārdomās par šo jautājumu. Bet jums ir visas tiesības ar mani piekrist vai nepiekrist 😉.
Foto – ekrānuzņēmums
90% ogu es apēdu svaigas, sasaldēju vai izžāvēju. Un, piemēram, šādi tās pēc tam izmantoju.
Kāpēc es esmu pret: Daudz cukura. Es to jau pieminēju, bet vēlos vēlreiz uzsvērt šo punktu. Pēc statistikas, 2022. gadā tikai Latvijā bija 5,3 tūkstoši cilvēku ar cukura problēmām. Un tās ir tikai oficiālās statistikas dati.
Tā ir sanācis, ka mēs patērējam cukuru nekontrolēti: pievienojam tējai, kafijai, limonādēm, saņemam to no gataviem mērcēm, desertiem, konditorejas izstrādājumiem utt. Un pat neaizdomājamies par to. Jūs paši saprotat, ka patiesībā tiek patērēts daudz vairāk par 25 g.
Foto – ekrānuzņēmums
Un cukurs un tā sekas, vēl izraisa arī svara pieaugumu, priekšlaicīgu novecošanu un virkni citu problēmu. Vēlreiz uzsvēršu – lieta nav pašā cukurā, bet gan tā daudzumā. Tāpēc apēst pāris karotes mīļākā ievārījuma – tas ir lieliski! Bet vai tiešām vajag sarūpēt 20 burkas visai ziemai?
Maz lietderības
Jo ilgāk vāra ievārījumu, jo mazāk tajā paliek vitamīnu. Būtu negodīgi teikt, ka ieguvuma vispār nav. Ir, protams! Ievārījumā saglabājas vērtīgā šķiedrviela, un arī daži vitamīni paliek, taču to daudzums ir ievērojami mazāks nekā svaigās ogās.
Un vēlreiz atkārtošu – es arī izvārīšu vienu vai divas burkas ievārījuma ziemai. Bet lielāko daļu ogu es sasaldēšu vai izžāvēšu, jo tā tajās paliek daudz vairāk vērtīgo vielu.
Foto – ekrānuzņēmums
“Bet mana vecmāmiņa visu mūžu vārīja ievārījumu un nodzīvoja līdz 80 gadiem” Mans mīļākais arguments. Mana vecmāmiņa arī nodzīvoja gandrīz līdz 80, bet diemžēl ar daudzām problēmām.
Ir laiks atzīt, ka daudzi vecmāmiņu padomi šodien vairs nav aktuāli. Mūsu omītes vārīja ievārījumu, jo vajadzēja kaut kā saglabāt ražu un ar kaut ko pārtikt ziemā. Tad taču vēl nebija ledusskapju – tie tikai sāka parādīties! Nemaz nerunājot par atsevišķām saldētavām.
Bet mums šodien ir tik daudz veselīgāku iespēju, taču mēs joprojām liekam ogas katlā, pārkaisām tās ar cukura kalniem un vāram uz plīts 5 stundas. Kāpēc? 😅
Lasi vēl: Agrāk šo zupu ēda nabadzīgā tauta, tagad to pasniedz kā delikatesi restorānos
Foto – ekrānuzņēmums
Ja neticat man, varat izlasīt jebkura kvalificēta speciālista viedokli.
Un pēdējo reizi atkārtošu: es arī mīlu ievārījumu un arī to ēdu! Bet nekad nevārīšu desmitiem burku ziemai. Vienu–divas – ar prieku! Pārējo – apēdīšu svaigu, sasaldēšu vai izžāvēšu. Bet vai jūs man piekrītat? Ja nē – kāpēc?