Ceptu olu pagatavošana šķiet vienkārša lieta, tomēr ne visiem izdodas to paveikt perfekti – lai baltums nebūtu pārcepts un dzeltenums saglabātos šķidrs.
Šajā rakstā aplūkosim biežāk pieļautās kļūdas ceptu olu gatavošanā un sniegsim noderīgus padomus, kas palīdzēs tev pagatavot olas tik izcilas, kā tās pasniedz labākajos restorānos.
Perfektas pannas sagatavošana
Pareizi izvēlēta panna ir pirmais solis ceļā uz gardu rezultātu. Ja panna nav piemērota, ola var izplūst, piedegt vai kļūt sausa.
Izmērs un forma: izvēlies pannu ar mazu diametru, lai tajā varētu iebērt 1-3 olas. Tā olas nesplūdīs, un dzeltenums būs mīksts un augsts.
Sānu malas: noapaļotas un mīkstas malas atvieglo gatavās olas pārvietošanu uz šķīvja.
Apdare: ideālai pannai jābūt bez plaisām un skrāpējumiem, lai olas nepieliptu. Panna ar nepiedegošu pārklājumu ir lieliska izvēle.
Materiāls: Vislabāk ir izvēlēties pannu, kas nav ne pārāk plāna, ne pārāk bieza. Čuguna pannas lieliski saglabā siltumu, bet tas ne vienmēr ir vēlams, gatavojot ēdienu.
Pareizas temperatūras uzturēšana
Pannas temperatūra un pareiza darbību secība ir atslēga uz panākumiem.
Pannas uzsildīšana: panna jāuzsilda, bet nevajag to pārkarsēt. Sviests jāizkausē, līdz tas sāk nedaudz putot ap malām.
Temperatūras kontrole: ja panna kļūst pārāk karsta, noņem to no uguns un ļauj nedaudz atdzist. Optimāla temperatūra ir būtiska, lai ola cepjas vienmērīgi.
Gatavošanas laiks: Cep olas uz vidēji zemas uguns 2-4 minūtes, atkarībā no vēlamās gatavības pakāpes. Baltumam jābūt blīvam, bet tam nevajadzētu zaudēt mitrumu.
Cīņa ar burbuļiem un pareiza cepšanas tehnika
Kāpēc olas burbuļo un piedeg? Tas viss ir saistīts ar pareizu cepšanas tehniku.
Olu iesišana: Iesitam olu vidēji sakarsētā pannā. Ja eļļa ir pārkarsēta, tā izraisa burbuļu veidošanos.
Tas vēl nav viss… Labākais padoms vēl tikai sekos!
Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk
Tevi noteikti interesēs
- Ko nevajadzētu darīt 1. decembrī – dienā, kad Visums piepilda vēlmes, bet ne visas
- Jau 4. decembrī debesīs parādīsies gada pēdējais Supermēness: šajā dienā baltu tautas vēroja “zīmes” dabā
- Gudrs japāņu triks, kā “saldināt” skābus mandarīnus: vienkārši iemērciet tos ūdenī
- Latvijas Veterinārārsti ceļ trauksmi kaķu un suņu īpašniekiem: ”Šīs 5 lietas obligāti jāizdara to īpašniekiem decembrī”
- Skaista, bet mazliet cimperlīga: pieredzējusi dārzniece skaidro, kā kopt “ziemas puķi” ciklamenu, lai tā ziedētu kupli un krāšņi
- Es aizvedu vīra veco dīvānu uz Getliņu izgāztuvi, bet viņš, kad uzzināja, metās uz turieni to atgūt – stāstu kāds iemesls









