Spinātu kūka ir kā malks svaiga gaisa – oriģināla, skaista un patiešām garda. Turklāt gatavošanas process ir pavisam vienkāršs, bet sastāvdaļas viegli pieejamas.
Sastāvdaļas kūkas pamatnei
Atkausēti spināti – 300 g
Ola – 4
Cukurs – 1 glāze
Augu eļļa – 1 glāze
Vanilīns – 2 g
Viena citrona miziņa un sula
Sāls – 1/3 tējkarote
Premium milti – 2 glāzes
Cepamais pulveris – 10 g
Atkausēti ķirši – 300 gr
Sarkanais sausvīns – 300 ml
Sastāvdaļas sīrupam
Cukurs – 1 glāze
Ūdens – 100 ml
Konjaks – 100 ml
Sastāvdaļas krēmam
Skābais krējums – 0,5 kg
Pūdercukurs – 250 g
Vanilīns – 2 g
Biezinātājs skābajam krējumam
Pagatavošana
Nelielā traukā liek atkausētus ķiršus bez kauliņiem, pārlej ar sausu sarkanvīnu un nedaudz apmaisa. Pārklāj ar vāku un liek ledusskapī uz 5-7 stundām.
Ievietojiet citrona miziņu, atkausētus spinātus un citrona sulu atsevišķā bļodā. Visu šo maisījumu sablendē, izmantojot blenderi, līdz gludai konsistencei.
Atsevišķā bļodā sajauc olas un glāzi cukura, sakuļ šo maisījumu līdz gludaimasai. Tad pievieno šķipsniņu sāls, glāzi augu eļļas un iepriekš pagatavoto spinātu maisījumu. Tāpat neaizmirstiet pievienot vanilīnu un pēc tam visas sastāvdaļas rūpīgi sakuļ ar mikseri.
Izsijā 2 glāzes miltu un ielej maisījumā, sakuļ ar elektrisko putotāju. Pievienojiet cepamo pulveri un vēlreiz samaisiet. Pēc tam gatavo mīklu lej 26 cm diametra veidnē un liek uz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz 50 minūtēm.
Izņemam no ledusskapja ķiršus un vīnu un izkāšam caur sietu. Liekam uz atsevišķas šķīvja žūšanai. Pāriesim pie sīrupa pagatavošanas. Lai to izdarītu, katliņā sajauc ūdeni, konjaku un cukuru, uzvāra un vāra 15 minūtes. Neaizmirstiet maisīt. Kad gatavs, noņem no uguns un atstāj sīrupu atdzist.
Pa to laiku pamatne būs atdzisusi. Uzlieciet tai virsū mazāku formu (20 cm) apmēram centrā un ar nazi nogrieziet no kūkas visu, kas atrodas ārpus tās. Mēs noliekam gabalus malā, mums tos vajadzēs vēlāk. Atlikušo pamatni pārgriež uz pusēm 2 kārtās.
Atsevišķā traukā sajauciet skābo krējumu, pūdercukuru un vaniļu. Visu šo maisījumu rūpīgi saputo līdz gludai masai. Pēc tam pievienojiet skābā krējuma biezinātāju. Vēlreiz visu labi samaisa.
Apakšējo kūkas kārtu liek uz plakana šķīvja un ieliek veidnē. Vienmērīgi uzlejiet pusi atdzesētā sīrupa uz tās virsmas un sadaliet to ar lāpstiņu. Pēc tam uz sīrupā samērcētas kūkas uzliek pusi sagatavotā krēma. Uzmanīgi izlīdziniet to ar lāpstiņu.
Nākamais slānis ir žāvēti ķirši, mēģinot to izdarīt vienmērīgi. Pārklājiet ķiršus ar krēmu, lai tie nebūtu redzami. Uz krējuma kārtas liek kūkas augšējo daļu. Vēlreiz pārlej ar sīrupu (2-3 ēdamkarotes) un vienmērīgi sadala pa virsmu.
Pēc tam izklājiet pēdējo krēma kārtu un izlīdziniet to. Liekā daļa, kas iepriekš tika nogriezta no kūkas. Ar rokām sadrupinām drumstalās, izmantosim savas kūkas virsmas dekorēšanai. Vienmērīgi apkaisa. Atliek tikai ļaut šim šedevram nostāvēties dažas stundas, un tas ir gatavs pasniegšanai.