Mana sālītās kārtainītes recepte, mazliet neierasta, bet mums visiem garšo – dalos tajā ar jums


Foto: ekrānuzņēmums
Šodien man atkal kārta sālīt speķi ar gaļu – nepārspējami skaists gabals! Padalīšos receptē ar jums

Speķis ar gaļas kārtiņām – 1 kilograms. Mums visgaršīgākais ir jau pēc sālīšanas, bet ne tad, kad sālīts svaigs – vispirms sasaldēju, tad atkausēju un tikai pēc tam sālu. Tā daru vienmēr. Lielu gabalu sagriežu mazākos.


Foto: ekrānuzņēmums

Sāls – 80–90 grami. Speķi nav iespējams pārsālīt, bet gaļu gan – ļoti viegli. Šajos gabalos ir daudz gaļas, tāpēc pārāk daudz sāls neberiet. Ja sālu tikai speķi bez gaļas, tad ņemu 100 gramus sāls uz 1 kg tīra speķa – tas paņems tieši tik daudz sāls, cik nepieciešams, un nebūs pārsālīts.


Foto: ekrānuzņēmums

Sāli izvēlos bez pretsalipes piedevām, ne ekstra, ne jūras, ne jodēto, bet to, kas paredzēta konservēšanai – rupjo pārtikas sāli. Lai sabalansētu garšu – cukurs – 1 ēdamkarote. Gaļa nebūs salda, bet būs ļoti garšīga – tas gan!


Foto: ekrānuzņēmums

Šašlika garšviela – 1 deserta karote
Maltas koriandra sēklas – 1 šķipsniņa
Maltas ķimenes – 1 šķipsniņa
Malti melnie pipari – 1 šķipsniņa
Malts lauru lapa – 1 neliela šķipsniņa

Visu sajaucu kopā – sanāk ļoti aromātisks sālīšanas maisījums. Tā kā uz gabaliem ir daudz gaļas, no vienas puses iegriežu nelielus iegriezumus – ne pārāk dziļus, bet lai sāls labi iesūcas.


Foto: ekrānuzņēmums

Un arī no otras puses tāpat. Gabaliņus apviļāju sālījuma maisījumā no visām pusēm, arī iegriezumos, lai garšvielas nonāk visur. Lūk, tā! Ķiploki – 2–3 daiviņas. Man bija ļoti lielas, tāpēc izmantoju 2. Sarīvēju tos uz smalkās rīves. Ar ķiploku apziežu speķa gabaliņus ar gaļu.


Foto: ekrānuzņēmums

Lieku traukā, kurā viss tiks sālīts. Vāku cieši neveru, atstāju spraugu un lieku ledusskapī uz vismaz vienu nedēļu. Pirmās trīs dienas veidosies šķidrums un tas ir normāli, tā tam ir jābūt.

To nepieciešams noliet, citādi tas kļūs lipīgs un sabojās speķi ar gaļu. Pašus gabaliņus apgriežu no vienas puses uz otru, atkal apklāju ar vāku ar atvērumu un lieku ledusskapī.


Foto: ekrānuzņēmums

Lasi vēl: Šo kūku “Trīs glāzes” vēl atceros un 90tajiem – toreiz nekādi nevarēju saprast kā tas iespējams

Pēc trim dienām šķidrums vairs neveidosies, bet gabaliņus turpinu reizi dienā apgriezt. Pēc 7 dienām viss ir gatavs. Var arī atstāt sālīties līdz 10 dienām. Sagriežam un pasniedzam pie galda. Sanāk aromātisks speķis ar gaļu. Garšvielas pielāgojiet pēc savas gaumes.


Foto: ekrānuzņēmums

Pārpalikumus ielieku maisiņā un uzglabāju saldētavā. Labu apetīti visiem – gatavojiet ar prieku! Proporcijas ir patiešam ļoti svarīgas, lai kā jau minēju, nepārsālītu lieso gaļu.

SASTĀVS:

Speķis ar gaļas kārtiņām – 1 kg
Sāls – 80–90 g
Cukurs – 1 ēdamkarote
Šašlika garšviela – 2 deserta karotes
Maltas koriandra sēklas – 1 šķipsniņa
Maltas ķimenes – 1 šķipsniņa
Malti melnie pipari – 1 šķipsniņa
Maltas lauru lapa – 1 šķipsniņa
Ķiploks – 3 daiviņas

Ja jums nav, piemēram, maltu lauru lapu – lieciet visas garšvielas kafijas dzirnaviņās un kopa samaliet. Paldies, ka esat kopā ar mani! Rakstiet, kuri jau ir gatavojuši pēc šīs receptes, un kuri tikai plāno sākt!