Tuvojas zemeņu laiks – eksperti atklāj, kā pareizi sasaldēt svaigas zemenes, lai tās var baudīt visu cauru gadu

Zemenes ir aromātiskas, sulīgas un sezonāli saldas no maija līdz jūnijam, taču vēlāk šī oga zaudē savu garšu, tāpēc, ja vēlaties to baudīt ilgāk, ir vērts to sasaldēt.

Ēdienu eksperti atklāja, kā vislabāk uzglabāt zemenes saldētavā un novērst ledus veidošanos.

Cik ilgi var izturēt svaigas zemenes

Kā norāda šefpavārs Dens Gejs, svaigas zemenes var izturēt trīs līdz piecas dienas. Tomēr tā glabāšanas laiks var būt atkarīgs no tā, kur tieši to iegādājāties: “No vīnogulāja salasītajām zemenēm ir īsāks glabāšanas laiks nekā veikalā pirktajām,” uzsvēra eksperts.

Kā zemenes ilgāk saglabāt svaigas

Lai ogas saglabātos svaigas vēl vienu vai divas dienas, uzmanīgi nosusiniet tās ar papīra dvieli un uzglabājiet traukā ledusskapī, iesaka šefpavārs.

Tikmēr Salad Seasons autore Šīla Prakaša saka, ja jums ir papildu zemenes, mēģiniet tās pievienot pusdienām. Viņa stāsta, ka bieži kombinē svaigas zemenes ar rabarberiem.: “Rabarberi pievieno jauku pikantu kraukšķīgumu, kas tik labi sader ar saldajām ogām.”

Kā sasaldēt zemenes

Ja jums ir daudz ogu, varat tās vienkārši sasaldēt. “Zemenes ļoti labi sasalst, un ir daudz brīnišķīgu ēdienu, ko varat pagatavot tieši no saldētajām ogām,” ieteica šefpavārs Dens.

Tiek atzīmēts, ka ir dažādi veidi, kā sasaldēt zemenes. Iecienīta ekspertu metode ir sasaldēt ogas veselas vai uz pusēm. Varat arī sasaldēt zemenes tādā formā, kādā tās plānojat izmantot.

Zemenēm ir augsts ūdens saturs, tāpēc tās ir pakļautas sasalšanai un atkausēšanas laikā atkušanai. Lai samazinātu ledus kristālu veidošanos, vislabāk tās sasaldēt ar ātrās padeves palīdzību. Tas nozīmē, ka ogas jāsasaldē maksimāli ātri.

Tāpēc viena no kulinārijas autorēm Iveta Markesa-Šarpneka dalījās instrukcijās, kā pareizi sasaldēt zemenes: nomazgājiet ogas; viegli nosusiniet tāss ar papīra dvieli; noņemiet kātus, pārgrieziet lielas ogas uz pusēm.

Izklājiet nelielu paplātīti ar cepampapīru, uzlieciet zemenes uz tās ar griezuma pusi uz leju un izlīdziniet; pārnesiet paplātīti bez vāka uz saldētavu un apmēram sešas stundas sasaldējiet līdz ogas pilnībā ir sasalušas.

Pēc tam saldētas zemenes ievieto maisiņā vai traukā un uzglabā saldētavā. Neglabājiet tās saldētavas durvīs, kas ir pakļautas temperatūras svārstībām.

Speciālisti piebilda, ka saldētām ogām sava garša jāsaglabā aptuveni pusgadu, pēc tam tās var ēst, bet garša sāk pasliktināties.