Jaunie kartupeļi ir iecienīts pavasara-vasaras ēdiens. To maigā garša, patīkamā tekstūra un ātra pagatavošana padara to par ideālu izvēli piedevām, salātiem vai kā atsevišķu ēdienu ar sviestu un dillēm.
Bet ir viens aspekts, kas ir visai nepatīkams – jauno kartupeļu mizošana nav patīkams darbs. Kulinārijas blogere Alla Moroza dalījās ar vienkāršu, bet ārkārtīgi efektīvu veidu, kā nomizot jaunos kartupeļus bez naža un liekiem netīrumiem zem nagiem.
Kā ātri notīrīt jaunos kartupeļus
Paņemiet parastu kastroli vai dziļu bļodu ar vāku, ko varat labi sakratīt. Tur ieber 2 ēdamkarotes galda sāls. Nelietojiet smalko sāli – tad efekts būs daudz vājāks.
Katliņā liek nemazgātus jaunos kartupeļus (tikai noslaucītus no augsnes). Tilpuma ziņā kartupeļi nedrīkst aizņemt vairāk par pusi no trauka, pretējā gadījumā to būs grūti sakratīt, un vienkāršais triks var neizdoties.
Kad kartupeļi ievietoti, pārklājiet trauku ar vāku un enerģiski sakratiet katliņu 2-3 minūtes. Šī procesa laikā kartupeļi sitīsies jeb berzēsies viens pret otru, un sāls palīdzēs “nolobīt” mizu, kas jaunajiem kartupeļiem ir ļoti plāna.
Tad kartupeļus liek caurdurī un rūpīgi noskalo zem auksta tekoša ūdens. Mizas daļiņas ir viegli nomazgājamas, atstājot gludus, tīrus jaunus kartupeļus – gluži kā restorānā.
Daži padomi
Ja kartupeļi ir ļoti mazi, kratīšanas laiku var samazināt līdz 1,5 minūtēm – ar to pilnībā pietiks, lai tos notīrītu.
Pēc kratīšanas pārbaudiet kartupeļus. Pārāk lieli kartupeļi var nebūt nomizoti līdz galam – tad palīdzēs viegla “mizošana” ar rokām.
Izlietoto sāli labāk izmest – tas uzsūc netīrumus un mizas paliekas. Tāpēc tas vairs nebūs turpmāk izmantojams.
Dažreiz labākie risinājumi ir visvienkāršākie. Ja jūs joprojām pavadāt pusstundu, mizojot jaunos kartupeļus, izmēģiniet šo metodi. Jūs ieekonomēsiet gan laiku, gan arī jūsu rokas paliks tīras un neskartas.