Skābenes ir viens no pirmajiem pavasara zaļumu kultūraugiem dārza dobēs. It kā šķiet – kas gan var būt vienkāršāk: iestādi, pāris reizes aplaisti, un jau pēc pāris nedēļām svaigas, skābenas lapiņas priecē salātos vai zaļajā borščā.
Taču reti kurš aizdomājas, ka aiz šīs vienkāršības slēpjas vesela virkne neērtību un problēmu.
Šodien pastāstīšu, kāpēc nekad nevajadzētu stādīt skābenes savā dārzā, pat ja pieredzējuši dārzkopji tās uzstājīgi iesaka.
1. Skābenes – agresors starp augiem
Skābenes ir daudzgadīgs augs ar spēcīgu sakņu sistēmu. Tas ātri izplešas, aizņemot arvien vairāk vietas dobē un izspiežot blakus augošos augus. Īpaši grūti no tā atbrīvoties, ja tas jau ir iesakņojies. Pat ja nogriež visu virszemes zaļo masu, sakne turpina dzīvot un izdzīt jaunus dzinumus.
Pēc pāris gadiem skābenes kļūst par īstu problēmu – to saknes ieaug dziļumā un izplešas plašumā. Tad ne ar rakšanu, ne ravēšanu vairs nepietiek. Pat herbicīdi darbojas ar grūtībām.
Piecu ēdienu receptes no 80tajiem – nostalģija un bērnības garša, ko gatavojam vēl tagad
2. Strauja augsnes noplicināšana
Skābenes aktīvi “izsūc” no augsnes barības vielas, īpaši slāpekli un kāliju. Jau pēc 2–3 sezonām vietā, kur augušas skābenes, manāmi krītas augsnes auglība. Citi augi sāk atpalikt augšanā un dod mazāku ražu.
Lai atjaunotu augsnes kvalitāti pēc skābenēm, nepieciešams bagātīgi mēslot un vairākas sezonas audzēt zaļmēslojuma augus (siderātus), kas ne vienmēr ir ērti vai izdevīgi.
3. Skābenes uzkrāj kaitīgas vielas
Maz ir zināms, ka skābenes ļoti aktīvi uzkrāj skābeņskābes sāļus, kuru pārpalikums organismam ir kaitīgs.
Ja dārzs atrodas netālu no autoceļa vai rūpnieciska objekta, skābenes viegli uzsūc smagos metālus un toksīnus no augsnes un gaisa. Tātad vizuāli šķietami veselīgā zaļā masa var būt patiešām kaitīga.
4. Praktiski nelietderīgs augs
Būsim godīgi – cik reizes sezonā jūs patiesībā lietojat skābenes? Nu, vienu vai divas reizes izvārāt zaļo boršču, uztaisāt salātu, un viss – pārējā laikā tās vienkārši aug un aizņem vietu. Līdz vasaras vidum daudzas saimnieces vairs nezina, ko ar tām iesākt.
Lasi vēl: 1 ēdamkarote uz 10 litriem ūdens ogu augšanai jāņogām: 2 mēslojuma varianti lielu un garšīgu ogu augšanai
Tās nav īpaši piemērotas sasaldēšanai – zūd gan garša, gan krāsa, skābēt vai konservēt arī reti kurš vēlas. Rezultātā lielākā daļa skābeņu vienkārši tiek izmestas vai pāraug nezālēs.
Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….
Tevi noteikti interesēs
- Eksperte nosauca pārtikas produktus, kurus labāk nepirkt, ja tie ir aizdomīgi lētiby Sandra Ločmele
- Leģendārā Olga Dreģe atklāj kādā veidā saglabājusi pat vairāku gadu vecus skatītāju dāvinātos ziedusby Sandra Ločmele
- Mūsu ģimene mīl “Sarkano jūru” – garšīgus un sulīgus salātus, kuri ir gatavi 10 minūtēsby Anete Vītola