Divas manas iecienītākās biešu stādu laistīšanas receptes: lielu un stipru sakņu augšanai

Bietes jau izdīgušas un pat izaudzējušas pirmās lapiņas. Ir laiks dot pirmo mēslojumu.

Protams, var arī iztikt bez tā, ja no rudenī rūpīgi sagatavoji dobes (pielietojot pietiekami daudz komposta vai kūtsmēslu). Taču, ja vēlies izaudzēt lielus un stiprus sakņaugļus (un tā vēlme noteikti ir), mēslojuma grafiku labāk ievērot.

Protams, mēslošanai var izmantot gatavus specializētus maisījumus sakņaugiem — tas ir ērti, jo tajos ir visi galvenie makro- un mikroelementi. Tomēr parasti tajos ir vairāk fosfora un kālija, bet nedaudz mazāk slāpekļa. Tieši slāpeklis augiem šobrīd nepieciešams, lai veidotos kupla zaļā masa. Bez tās nav vērts gaidīt labu ražu. Tieši no veselīgas, stipras un biezas zaļās masas sākas laba ražība.

Turpmāk jau var sākt lietot kālija un fosfora mēslojumus (to skaitā arī kompleksos mēslojumus), kas veicinās lielu, sulīgu un stipru bietīšu augšanu. Taču tas ir jādarbojas tikai jūlijā. Tagad galvenā uzmanība jāpievērš slāpeklim.

Ko es iesaku darīt pirms mēslošanas?  Daudziem  biešu šķirņu sēklas ir daudzauglīgas — no viena sēklas grauda izaug vairāki dīgļi. Turklāt nereti notiek tā, ka daļa sēklu vispār nedīgst. Man tas ir ierasts — šķiet, ka sēklas ir pārbaudītas, ražotāji pazīstami, un augsnes mitrums tiek kontrolēts… tomēr dobē vienmēr paliek tukšas vietas.

Ar ieaudzēšanu mēs risinām divas problēmas vienlaikus. Pirmkārt, katram sakņauglim nākotnē būs pietiekami daudz vietas, mitruma un barības, jo blakus neviens netraucēs augt. Otrkārt, tukšās vietas var aizpildīt ar uzmanīgi izrautiem dīgļiem.

No pieredzes varu teikt, ka šie dīgļi diezgan labi iesakņojas. Jā, sākumā viņi var nedaudz palēnināties augšanā, bet pēc tam noteikti panāks savus vienaudžus. Galvenais — pirms ieaudzēšanas kārtīgi laistīt dobi, lai augsne būtu mīksta un viegli apstrādājama, saknes labāk atdalītos un nesaplīstu.

Lasi vēl:

Kad ieaudzēšana veikta, ir īstais laiks dot pirmo mēslojumu. Dalīšos ar savām iecienītākajām receptēm.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….