Kā apstrādāt burkas 20 sekunžu laikā – bez verdoša ūdens un cepeškrāsns: tas ir vienkārši

Mājas konservēšanas sezona ir pilnā plaukumā, un katrai saimniecei neizbēgami rodas jautājums: kā vislabāk nodrošināt konservu drošu uzglabāšanu? Tradicionālā burku sterilizācija ar tvaiku vai verdošu ūdeni ir darbietilpīgs, karsts un laikietilpīgs process.

Bet ko darīt, ja pastāv veids, kas aizņem tikai dažas sekundes, ir pilnīgi drošs un neprasa sildīšanu? Reiz draudzene padalījās ar īstu atklājumu, kas uz visiem laikiem mainīja manu pieeju konservēšanai.

Tradicionālā sterilizācija, kas prasa ilgu vārīšanu, var kļūt par pagātni.

Arvien lielāku popularitāti gūst tā saucamā “aukstā sterilizācija” ar etiķi vai spirtu. Šī metode sola būtisku laika ietaupījumu un vienkāršāku procesu, padarot konservēšanu ērtāku un drošāku.

Pēc pieredzējušu konservētāju teiktā, ar šo paņēmienu iespējams burkas apstrādāt tikai 20–30 sekunžu laikā, un tas šobrīd ir viens no ātrākajiem zināmajiem veidiem.

„Aukstās” apstrādes priekšrocības

Jaunā pieejas piekritēji uzsver tās neapstrīdamās priekšrocības:

Ātrums: burkas tiek sterilizētas mazāk nekā pusminūtes laikā.

Drošība: nav nepieciešama karsēšana, līdz ar to tiek izslēgts apdegumu un nav vajadzīgs apjomīgs aprīkojums.

Pieejamība: procedūrai nav nepieciešami speciāli rīki – pietiek ar parastu etiķi (9%) vai spirtu.

Universālums: metode ir piemērota arī plastmasas taras apstrādei, kas ir īpaši noderīgi sulām un citiem dzērieniem.

Kā tas notiek?

Vispirms burkas un vāciņi tiek rūpīgi nomazgāti, pārbaudot, vai nav plaisu vai šķembu. Tad katrā traukā iepilda apmēram glāzi etiķa vai spirta. Burka tiek cieši aizvērta ar plastmasas vāciņu un enerģiski sakratīta 20–25 sekundes tā, lai dezinfekcijas līdzeklis noskalotu visas iekšējās virsmas. Pēc tam šķidrumu pārlej nākamajā burkā un atkārto procesu. Apstrādātās burkas tiek novietotas ar atvērumu uz leju uz tīra dvieļa, lai izžūtu.

Lasi vēl: Kā noņemt zivju smaku no rokām 10 sekundēs: šis sastāvdaļa ir katrā virtuvē

Daudzas saimnieces, kuras šo metodi jau izmēģinājušas, apstiprina tās efektivitāti. Pagājušajā sezonā šādi sagatavotās konservācijas vēl aizvien lieliski glabājas un saglabā savu garšu.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….