Sautēti kāposti kā ēdnīcā: veca pavāre iemācīja gatavot kāpostus

Vecākā paaudze atceras to sautēto kāpostu, ko pasniedza padomju ēdnīcās. Ak, ēdnīca… Tas pats tvaicēto kāpostu aromāts, kas staroja no logiem pusdienu pārtraukuma laikā.

Tie bija vienkārši kāposti, bet tik pazīstami un gardi, ka reizēm ļoti gribas atkārtot to pašu garšu. Taču recepti zina tikai tie, kas ir no PSRS laikiem.

Mūsdienu saimnieces mēģina gatavot kāpostus tūkstošos veidu, bet atkārtot to padomju kulinārijas šedevru neizdodas. Viss tāpēc, ka padomju ēdnīcās gatavoja nevis pēc izjūtām, bet stingri pēc standartiem. Viena veca pavāre reiz man atklāja, kā pagatavot sautētos kāpostus „ēdnīcas stilā”. Tagad pastāstīšu, kā pagatavot to pašu tvaicēto kāpostu, ko ēda mūsu vectēvi un vecmāmiņas. Ņemiet pannas rokās – atgriezīsim bērnības garšu!

Kā pagatavot īstus sautētus kāpostus

Pirmkārt – pareizas kāposta izvēle. Tam nevajadzētu būt pārāk jaunam – tad sanāks ūdeņaina, bezgaršīga masa. Labāk izvēlēties blīvu, smagu balto kāposta galvu. Kāpostus sagriež plānās strēmelēs.

Garšas atslēga

Sīpols un burkāns ir labs apcepta pamats. Sīpolu sagriež smalkos kubiciņos, bet burkānu sarīvē rupjā rīvē. Uzkarsē augu eļļu dziļā pannā vai katlā un vispirms apcep sīpolu līdz vieglai caurspīdībai. Tad pievieno burkānu un turpina gatavot vidējā siltumā, līdz dārzeņi kļūst zeltaini un mīksti.

Laikapstākļi iziet no kontroles: reģionos fiksē anomālijas un strauji tuvojas jauns ciklons

Un tagad – galvenā noslēpuma daļa: ēdamkarote miltu. To ātri apcep kopā ar dārzeņiem, lai milti uzsūktu eļļu un piešķirtu vajadzīgo tekstūru.

Kā pareizi sautēt kāpostus

Pievienojam kāpostus apceptiem sīpoliem, burkāniem un kārtīgi samaisām. Kāposti tūlīt sāks nolaisties, atbrīvojot sulu. Svarīgi maisīt, lai tie vienmērīgi uzsilst. Kad kāposti kļūst mīksti, ielej nedaudz ūdens – apmēram glāzi, pārklāj ar vāku un ļauj sautēties uz mazas uguns.

Lasi vēl: Kāpēc es lieku tukšu olu kārbu ledusskapī- triks, kas atvieglo dzīvi

Mērce – garšas līdzsvars

Pēc 30–40 minūtēm pienāk laiks tomātu pastai. Šeit svarīgi ievērot līdzsvaru: tomātu pasta piešķir skābumu, tāpēc pie tās noteikti pievieno tējkaroti cukura, lai mazinātu un līdzsvarotu garšu. Pievieno sāli, piparus, lauru lapu un sautē vēl 10 minūtes.

 

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…..