Šo recepti izmantoju jau ļoti sen. Gurķīši sanāk ļoti garšīgi un skaisti. Skābumam netiek izmantots etiķis, bet gan sarkanās jāņogas
Gurķu marinēšana bez etiķa? Jā, tas ir iespējams – un vēl kā garšīgi! Ja meklējat netradicionālu, bet pārbaudītu veidu, kā pagatavot kraukšķīgus un skaistus marinētus gurķīšus, šī recepte būs īstā. Tā tiek izmantota jau daudzus gadus un ir ieguvusi pelnītu vietu ģimenes konservēšanas tradīcijās.
Skābumu šeit piešķir nevis etiķis, bet gan dabiski ogu vitamīni – sarkanās jāņogas. Rezultāts ir patīkami maigs, atsvaidzinošs un veselīgāks. Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās. Gurķus parasti marinēju 1,5 litru burkās (uz vienu burku nepieciešami 0,75 l ūdens un vidēji 13–15 gurķi).
Zaļumus labi nomazgāt un nosusināt. Burkas sterilizēt sev ērtā veidā (es to daru cepeškrāsnī – lieku aukstā cepeškrāsnī, 100 °C uz 20 minūtēm). Vāciņus vārīt 10 minūtes.
Gurķus nomazgāt un iemērcēt aukstā ūdenī uz 3–4 stundām (nogriezt galiņus).
Sterilajās burkās likt zaļumus, ķiplokus, piparus, krustnagliņu, aso piparu, pēc tam piepildīt ar gurķiem un līdz pašai augšai apliet ar verdošu ūdeni. Ļaut tiem atdzist 1–2 stundu laikā.
Ūdeni noliet, uzvārīt un vēlreiz pārliet gurķiem. Atdzesēt. Kamēr gurķi atdziest, nepieciešams blanšēt jāņogas.
Lasi vēl: Suns gulēja uz sliedēm un nemēģināja aizbēgt, pieejot tuvāk sapratām iemeslu
Tām jābūt nomazgātām, jāieliek sietā un jāiemērc verdošā ūdenī (jāpatur 10–20 sekundes un jāizņem). Ļaut notecēt ūdenim. Atdzisušo ūdeni no gurķiem saliet katlā, pievienot sāli, cukuru un uzvārīt. Burkās ar gurķiem iebērt jāņogas un pārliet ar marinādi.
Aizskrūvēt vāciņus, apgriezt otrādi un ietīt, līdz atdziest (man parasti stāv diennakti vai divas).
Pēc tam burkas nolikt vēsā vietā. Jāņogas dod tādu vieglu skābumiņu un interesantu garšu.
Lai vēl: Vīrietis atkritumu tvertnē atrada maisiņu, vēlāk tā saturs mainīja viņa dzīvi
Sastāvdaļas:
🥒 gurķi – 13–15 gab.
🥒 ūdens – 0,75 l
🥒 sarkanās jāņogas – 1 glāze
🥒 sāls – 1 ēd.k.
🥒 cukurs – 0,5 ēd.k. (man patīk saldāk, tāpēc lieku 1 ēd.k.)
🥒 ķiploki – 3 daiviņas
🥒 smaržīgie pipari – 3 gab.
🥒 krustnagliņa – 1 gab.
🥒 aso piparu – pēc garšas (es lieku nelielu gabaliņu)
🥒 mārrutka lapa, 3–4 ķiršu lapas, 2–3 diļļu ziedkopas, 2–3 melnās jāņogas lapas
Ziemā visu konservāciju glabāju skapī uz balkona. Pamēģiniet šo gurķu marinēšanas veidu. Iesaku ☝️☝️☝️