Vai tev jebkad ir gadījies pārgriezt pilnīgi gatavu avokado, tikai lai redzētu, kā tas dažu minūšu laikā kļūst neēdami brūns un ko ar to iesākt
Tas var būt kaitinoši, kad šis krēmīgais, barojošais auglis tik ātri oksidējas, padarot to mazāk apetelīgu. Bet kā būtu, ja tu varētu palēnināt šo brūnēšanu, neizmantojot plastmasas plēvi vai apgrūtinošus traukus? Par laimi, vienkārši, zinātnē balstīti triki var palīdzēt saglabāt avokado svaigu un spilgtu ilgāk.
Kāpēc avokado kļūst brūns pēc sagriešanas un kā darbojas oksidēšanās
Avokado brūnēšana pēc pārgriešanas ir dabisks process, ko sauc par oksidēšanos. Avokado mīkstumā atrodas fenola savienojumi un ferments, ko dēvē par polifenoloksidāzi. Kad tu pārgriez avokado, tiek pārrautas sienas, ļaujot šiem savienojumiem un fermentam sajaukties ar gaisā esošo skābekli — tā tiek ierosināta ķīmiska reakcija, kas rada brūnus pigmentus.
Pazīstamais pārtikas zinātnes autors Haralds Makgī (Harold McGee) savā grāmatā On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen skaidro, ka šī reakcija veido garas brūnu polimēru ķēdes, kas iekrāso avokado krēmīgo mīkstumu. Pretēji populārajam uzskatam, pats avokado kauliņš nebrīnumainā kārtā neaptur brūnēšanu — tas vienkārši kalpo kā fiziska barjera, aizsargājot augli no tieša skābekļa kontakta zem tā.
Lai novērstu avokado brūnēšanu, galvenais ir ierobežot tā saskari ar skābekli. Pat vienkārši paņēmieni, piemēram, avokado puses novietošana ar mīkstumu uz leju uz šķīvja vai piespiešana pie bļodas malas, var palēnināt brūnēšanu, samazinot gaisa iedarbību.
Kā skābums palīdz novērst avokado brūnēšanu
Viens no zināmākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā saglabāt sagriezta avokado krāsu, ir izmantot citrusaugļu sulu — īpaši svaigu citronu vai laima sulu. Šajos augļos ir citronskābe — spēcīgs antioksidants, kas pazemina pH līmeni uz avokado virsmas. Šī skābā vide palēnina fermenta darbību, kas izraisa brūnēšanu.
Žurnālā Journal of Food Science publicētie pētījumi apstiprina, ka skābu vielu, piemēram, citronu sulas uzklāšana ir viens no labākajiem paņēmieniem, lai saglabātu sagriezta avokado spilgti zaļo krāsu. Vienkārši uzklāj bagātīgu kārtu svaigas citronu vai laima sulas uz avokado mīkstuma, tādējādi radot aizsargbarjeru pret oksidēšanos.
Papildus citrusaugļiem arī baltais etiķis darbojas pēc līdzīga principa, veidojot plānu skābes slāni, kas bloķē skābekļa piekļuvi fermentiem, kas izraisa brūnēšanu. Izmantojot etiķi vai citronu sulu, avokado svaigums ledusskapī var tikt saglabāts vismaz par dienu ilgāk.
Citi vienkārši padomi, kā saglabāt avokado svaigu un zaļu
Papildus citrusaugļiem un etiķim, ir arī citi noderīgi triki, kā palīdzēt avokado izskatīties svaigam. Piemēram, plāna olīveļļas kārtiņa uz sagrieztās virsmas rada dabisku barjeru, kas samazina saskari ar gaisu. Pēc eļļas uzklāšanas ievieto avokado hermētiski noslēgtā traukā un glabā ledusskapī.
Vēl viens viltīgs triks ir glabāt avokado pusi traukā kopā ar sagrieztu sarkano sīpolu. Šajos spēcīgajos sīpolos ir sēra savienojumi — tie paši, kas liek acīm asarot griežot —, kas darbojas kā dabiski konservanti. Šie sēra izgarojumi rada īpašu vidi traukā, kas palēnina oksidēšanos, pat ja sīpols nesaskaras tieši ar avokado.
Lasi vēl: Vienkāršs triks, kā karstajos vasaras vakaros visu nakti saglabāt vēsus palagus
No savas pieredzes virtuvē varu teikt, ka avokado puses glabāšana kopā ar sīpola šķēli un nelielu citronu sulas uzliešanu ļauj baudīt svaigu, krēmīgu, zaļu avokado pat divas pilnas dienas. Šī vienkāršā kombinācija vienmēr ir palīdzējusi man ilgāk saglabāt guakamoli spilgtu un ietaupīt no augļa izmešanas.
Vai arī tev ir grūtības saglabāt avokado svaigu? Kādas ir tavas pārbaudītās metodes, lai izvairītos no brūnēšanas? Dalies ar saviem labākajiem padomiem vai pārsteidzošiem trikiem komentāros — apmainīsimies ar noslēpumiem, lai katru reizi varētu baudīt perfektu avokado. Un, ja tev šie ieteikumi šķita noderīgi, droši padalies ar šo rakstu ar citiem avokado mīļotājiem!