Parasti šādus tomātus gatavo sezonas beigās no brūniem, vēl negataviem augļiem, kuri nepaspēj nogatavoties siltumā. Taču šī uzkodas recepte (armēņu recepte) ir tik lieliska, ka sāku tos gatavot jau vasarā – pašā tomātu briedumā.
Esmu iecienījusi izmantot brūnus tomātus. Var arī ņemt sarkanos, ja vien tie ir stingri. Mana mamma par tādiem mēdza teikt… “tādus var sienā mest!” – tik cieti, ka nebaudāmi. Tādos man nav patikas!
Vai zinājāt, ka sengrieķu valodā vārds “tomāts” nozīmē “liela oga”? Izrādās, cilvēki ar tomātu ir pazīstami jau sen.
Tomēr tikai XIX gadsimta vidū tomāti kļuva par ierastu ēdienu uz cilvēku galdiem. Un labi, ka tā notika, jo ārsti tomātu sauc par ilgdzīvotājas dārzeni. Starp citu, pat termiskā apstrāde tomāta lielāko vērtību — likopēnu — nebojā. Gluži pretēji, ūdens iztvaikošanas dēļ tā daudzums pat palielinās.
Visvairāk audzēju rozā šķirnes. Un tieši šos, pildītos rozā, bet vēl brūnos tomātus — nevaru pieēsties! Zināt jau, ka bez etiķa raudzēti dārzeņi ir visvērtīgākie? Saka “sālīti”, “raudzēti”… bet kāda tad tur ir atšķirība? Domāju, viss, kas ir sālīts, pēc ilgākas nostāvēšanas kļūst par raudzētu produktu. Vai ne tā?
Atradu internetā šādu skaidrojumu: “Raudzēts produkts ir tāds, kas skābst savā sulā zem sloga. Sāls šajā procesā netiek izmantota. Tā ir vajadzīga tikai, lai kontrolētu rūgšanas procesu un neļautu pamatnei pārrūgt.” Neko nesapratu… Tātad sāls tomēr ir vajadzīga?! Viņi paši saprata, ko uzrakstīja?
Šodienas tomāti ar aromātisku pildījumu — īsta dziesma! Nedaudz pikanti, smaržīgi! Apēd vienu — un roka pati sniedzas pēc nākamā!
Ziemai sagatavoju daudz, bet to daru sezonas beigās. Bet tagad – sākam!
Viss ir pavisam vienkārši! Ļoti ceru, ka arī jums tie patiks tikpat ļoti kā man. Lūk, kas būs nepieciešams:
Zaļumi. Es ņemu pētersīļus. Un ne tikai tāpēc, ka visi pārējie zaļumi šajā laikā jau ir izžuvuši. Es vēl pievienotu arī lapu seleriju — man tā aromāts ir kaut kas… brīnišķīgs. Zaļumus sagriežu un lieku traukā. Bet seleriju es negriežu — vienkārši lieku starp tomātiem veselus zariņus.
Ķiplokus. Tos sablendēju blenderī un arī lieku traukā.
Saldos un aso piparus arī sablendēju blenderī, bet ne līdz biezenim. Pirms tam tos sagriezu mazākos gabaliņos.
Sajaucu ar zaļumiem un ķiplokiem.
Lasi vēl: Ko es daru ar krējuma vāciņiem — tagad tie man ir noderīgāki nekā pats produkts
Pievienoju 1 ēdamkaroti sāls (bez kaudzītes) un 1 ēdamkaroti cukura (ar nelielu kaudzīti). Samaisu – un pildījums gatavs. Domāju, jūs jau varat iedomāties, cik gardi tas būs!
Tālāk sagatavoju tomātus. Katru tomātu iegriežu, bet ne līdz galam — aptuveni līdz trim ceturtdaļām no augļa.
Katru tomātu pildīju ar iepriekš sagatavoto pildījumu. Katra tomāta vidū lieku ne mazāk kā tējkaroti pildījuma.
Tas jau ir krāsains un aromātisks. Tālāk gatavoju sālsūdeni. Šim tomātu daudzumam nepieciešami 2 litri sālsūdens. Ņemu 2 litrus tīra ūdens (mūsu vietā tas ir tikai pirkts ūdens). Pievienoju 3 ēdamkarotes sāls ar nelielu kalniņu un 6 ēdamkarotes cukura ar nelielu kalniņu, visu kārtīgi samaisu un pārleju tomātus. Cukura daudzums atkarīgs no tā, cik skābi ir jūsu tomāti.
Uzlieku spiedienu, lai katrs tomātiņš būtu pilnībā zem sālsūdens.
Aptuveni pēc 5 dienām jau varēs garšot. Tālāk viss atkarīgs no jūsu gaumes — jo ilgāk tie skābst, jo garšīgāki kļūst.
Sastāvdaļas:
Tomāti — 2 kg
Pildījums:
Pētersīļi — 1 buntīte (var ielikt arī selerijas zariņus starp tomātiem)
Ķiploki — 12 daiviņas
Asais pipars — 2 gab.
Saldais pipars — 2 gab.
Sāls — 1 ēd.k. bez kalna
Cukurs — 1 ēd.k. bez kalna
Sālījums uz 2 litriem ūdens:
sāls — 3 ēd.k. ar nelielu kalniņu (+ 1 ēd.k. pildījumā)
cukurs — 6 ēd.k. ar nelielu kalniņu (+ 1 ēd.k. pildījumā)
Lasi vēl: Nepārspējami kabači ziemai – vasaras garša visu gadu
Recepte ir vienkārša, gatavošana ātra, bet rezultāts — gardēdisks, veselīgs un neparasti patīkams ēdiens. Skābētie tomāti tiek uzskatīti par visvērtīgākajiem.