Bieži parādās ieteikumi izmantot kartupeļu mizas kā mēslojumu dārza un dārzeņu kultūrām. Šajā rakstā sniegti šo ieteikumu pamatojumi, kā arī sīki izskaidrots, kāda ir to patiesā lietderība un kā pareizi sagatavot un izmantot mizas
Ieguvumi un priekšrocības. Kartupeļu mizas patiešām var kalpot kā lēts un dabisks līdzeklis dažādu augu mēslošanai. To pielietojuma priekšrocība slēpjas bagātīgajā ķīmiskajā sastāvā un pieejamībā.
1. Bagātīgs sastāvs
Kartupeļu mizā ir pat vairāk derīgo vielu nekā pašā bumbuļos. Pirmkārt, tajā ir daudz organisko vielu – cietes, cukuru un dažādu skābju: ābolskābes, citronskābes un skābeņskābes. Tāpat arī vitamīni: askorbīnskābe (C vitamīns), tiamīns, riboflavīns un niacīns. No minerālvielām mizās ir kālijs, magnijs, kalcijs, mangāns, cinks un dzelzs, kā arī celuloze, saponīni un alkaloīdi, tostarp arī solanīns. Pateicoties šādam bagātīgam sastāvam, kartupeļu mizas spēj konkurēt pat ar dažiem kompleksajiem minerālmēsliem.
2. Tas ir pilnīgi dabisks produkts
Mizās nav kaitīgu vielu – nitrātu un pesticīdu, tās ātri tiek pārstrādātas ar mikroorganismu palīdzību, atbrīvojot derīgās vielas, kas bagātina augsni un uzlabo tās aerāciju un auglību. Vēl viena būtiska priekšrocība – ar mizām nav iespējams pārmēslošanu vai sakņu bojājums, pat ja tās izmantotas pārmērīgi. Kartupeļu mizas var izmantot augļu, ogu, dārzeņu un dekoratīvo augu mēslošanai.
3. Pieejamība
Kartupeļu mizas pilnīgi neko nemaksā – tās ir pārtikas atkritumi, kas sastopami jebkurā mājā. Tās var krāt visa ziemas perioda laikā pat pilsētas dzīvoklī un uzkrāt pietiekamu daudzumu. To sagatavošana nesagādā nekādas grūtības. Ziemā iespējams savākt lielu daudzumu, nodrošinot mēslojumu visai sezonai. Turklāt, izmantojot kūtsmēslus vai kompostu, augsnē var nejauši nonākt nezāļu sēklas, kamēr ar mizām tas ir izslēgts.
Kartupeļu atkritumu mēslojumu var izmantot dažādos veidos: kā uzlējumu, biezeni, vienkārši ierokot zemē samaltas vai veselās mizas. Žāvētie atkritumi var tikt uzglabāti ilgu laiku.
Kartupeļu mizu izmantošanas trūkumi
Nav vēlams vienkārši izkaisīt mizas pa augsnes virsmu – tas var piesaistīt grauzējus. Tāpat nevajadzētu ierakt zemē svaigas mizas – tās ilgi pūst, un pastāv puves attīstības risks. Lai iegūtu labu rezultātu, mēslojumam jābūt regulāram, jo vienreizēja pielietošana dos īslaicīgu efektu.
Mizu sagatavošanas un uzglabāšanas veidi. Privātmājās mizas sagatavot ir vienkāršāk, jo parasti ir palīgtelpas to uzglabāšanai. Vienkāršākais risinājums: likt mizas (tāpat kā citus augu pārtikas atkritumus) tieši komposta kaudzē. Tad nav jātērē laiks žāvēšanai, malšanai utt. Cits variants: žāvēt mizas, salikt maisos vai kastēs un līdz pavasarim uzglabāt šķūnī vai kādā telpā.
Sasaldēšana: ziemā mizas var iznest ārā un salikt kādā traukā, kur tās sasals. Pavasarī tās nekavējoties jāizmanto kā mēslojums vai jāieliek komposta kaudzē.
Dzīvoklī optimālākais variants: mizu žāvēšana un to samalšana
Mizas var žāvēt cepeškrāsnī, speciālā žāvētājā vai vienkārši uz radiatora. Kārtīgi izžāvētās mizas samaļ blenderī vai gaļas mašīnā un pēc tam vēlreiz izžāvē. Šādi apstrādātas mizas var glabāt auduma maisiņā vai jebkurā kastē – tās aizņem maz vietas. Vēl svarīgi – mizas, kas apstrādātas cepeškrāsnī, ir brīvas no dažādām problēmām. Tās var arī vienkārši žāvēt, izklājot uz papīra – tas prasīs 7–10 dienas istabas temperatūrā. Pirms jebkādas sagatavošanas mizas obligāti jānomazgā.
Mēslojuma pagatavošanas veidi
Sagatavotās kartupeļu mizas var izmantot dažādos veidos. Vienkāršākais – izkaisīt uz zemes, tad uzrušināt vai pārkopt. Var arī ierakt noteiktu augu tuvumā. Novārījums: mizas aplej ar verdošu ūdeni un atstāj uz 5–7 dienām ievilkties. Tad nokāš un aplaista augus ik pēc 14 dienām.
Barojošais maisījums: sausās vai saldētās mizas aplej ar karstu ūdeni un atstāj 2–3 dienas ievilkties. Katru dienu maisa. Mizas pārvēršas biezenī, ar ko laista augus vai pievieno to stādu bedrītēs. Milti: iegūst, samaļot mizas blenderī vai gaļas mašīnā. Barojošo pulveri izkaisa ap daudzgadīgajiem ziediem un krūmiem vai izmanto biezeņa pagatavošanai.
Mizu izmantošana kā mēslojums
Upeņu mēslošana. Kartupeļu mizas bieži iesaka krūmu, īpaši upeņu, mēslošanai. To dara pavasarī vai rudenī, visvienkāršāk – ierokot mizas augšējā augsnes slānī un to uzrušinot. Tā kā upeņu sakņu sistēma ir seklā līmenī, to dara uzmanīgi, lai nebojātu saknes. Mizas veicina labvēlīgo vielu vairošanos, kas pārstrādā organisko maisījumu un veido humusa slāni. Tas pozitīvi ietekmē upeni – krūms labi attīstās, raža palielinās, ogas izaug lielas un saldas.
Var arī aplaistīt ar mizu uzlējumu vai pievienot biezeni zem krūma. Šis tiešām strādā, daru to jau vairākus gadus un jums būtu jāredz manas upenes! Tās man ir tik pat lielas kā krummellenes!
Arī avenes un zemenes labi reaģē uz mēslojumu no kartupeļu atkritumiem. Vislabāk izmantot miltus, izkaisot tos ap augiem un pēc tam uzrušinot augsni.
Lai vēl: Vienīgais jautājums, kas sev jāuzdod, lai atkal atrastu mīlestību pēc 50 gadu vecuma
Dārzeņu kultūru mēslošana
Ļoti ērti mizas izmantot zem gurķiem, ķirbjiem un kabačiem. Tās ieliek bedrītēs, kur parasti stāda šos augus. Var izmantot gan žāvētas vai saldētas mizas, gan biezeni vai pulveri. Atkritumus sajauc ar zemi, pēc tam stāda dēstus vai sēj sēklas. Augsni var arī apliet ar uzlējumu reizi divās nedēļās. Miltus no kartupeļu atkritumiem izmanto arī stādu audzēšanā – vienu tējkaroti uz katru podiņu.
Uz kartupeļu mēslojumu labi reaģē arī sīpoli, ķiploki, redīsi, burkāni un bietes. Tos visērtāk barot ar uzlējumu vai novārījumu. Svarīgi – mēslošanu veikt regulāri, nevis vienu reizi sezonā. Nav vēlams izmantot kartupeļu mizas mēslošanai vai pievienot tās augsnei zem nakteņu dzimtas kultūrām – tomātiem, baklažāniem un paprikām. Kartupeļi pieder pie tās pašas dzimtas, un šiem augiem ir kopīgas problēmas. Kartupeļu mizu novārījums noder arī telpaugiem – to var lietot tūlīt pēc pārstādīšanas, kā arī izmantot reizi mēnesī ziemā.
Lasi vēl: Vīrs viņu piecus gadus mēģināja noslēpt, bet drīz vien patiesība atklājās, bet vai tas bija uz labu…
Kartupeļu mizas kaitēkļu ierobežošanā
Metodes pamatā ir mizu izmantošana kā ēsmu kaitēkļiem, kuriem patīk kartupeļi – galvenokārt Kolorādo vabolei, stiebrgrauzim un gliemežiem. Pavasarī, pirms parādās dzinumi, pa dārzu izkaisa kartupeļu mizas – sausas vai svaigas, bet no rīta savāc kopā ar tur sapulcējušiem kaitēkļiem. Viss tiek sadedzināts. Mizas nedrīkst atstāt vairākas dienas – tas var pievilināt grauzējus. Procedūru vēlams atkārtot vairākas dienas pēc kārtas.
Kartupeļu mizas dūmvada tīrīšanai
Vēl viena noderīga īpašība – ar kartupeļu mizām var tīrīt lauku krāsns vai kamīna dūmvadu. Tā ir sena metode, ko agrāk izmantoja laukos. Tīrīšana ir vienkārša – kad malka labi deg, krāsnī ieber spaini ar kartupeļu mizām. Degšanas laikā no mizām izdalās ciete, kas sašķeļ kvēpus. Šī metode ļauj vismaz daļēji attīrīt dūmvadu. Šo arī esmu mēģinājis.