Nekad vairs neuzķeros uz veikala viltota piena: kā mājas apstākļos atšķirt dabīgu produktu no pakaļdarinājuma

Daudzi pircēji, dodoties uz veikalu pēc piena, pat neapzinās, ka svaiga un veselīga produkta vietā var neviļus iegādāties mākslīgu maisījumu ar apšaubāmu izcelsmi.

Mūsdienu piena produktu tirgus ir pārpildīts ar negodīgiem ražotājiem, kuri ķeras pie dažādiem trikiem: atšķaida pienu ar ūdeni, aizstāj piena taukus ar lētiem augu izcelsmes analogiem un pat pievieno bīstamas ķīmiskas vielas, lai pagarinātu uzglabāšanas laiku.

Tomēr, zinot vienkāršas pārbaudīšanas metodes, ikviens var atpazīt viltotus produktus mājās, neizmantojot sarežģītus laboratorijas testus.

Ko ražotāji slēpj? Galvenie piena viltošanas veidi

1. Pilnpiena aizstāšana ar atjaunotu pienu (piens, kas iegūts, sausiem vai iebiezinātiem piena produktiem, pievienojot noteiktu daudzumu ūdens, lai atjaunotu nepieciešamo ūdens un sausnas attiecību).

Izplatītākā maldināšanas metode ir atjaunota piena uzdošana par dabīgu pienu. Atjaunotais produkts tiek ražots no sausa piena pulvera, kas atšķaidīts ar ūdeni. Saskaņā ar likumu šādam produktam jābūt marķētam kā “piena dzēriens”, taču negodīgi ražotāji bieži vien slēpj šo informāciju.

Kāda var būt bīstamība?

Atjaunots piens satur mazāk vitamīnu un enzīmu nekā svaigs piens. Tas var izraisīt gremošanas traucējumus, īpaši bērniem. Bieži vien šādam produktam ir nedabiska garša pulverī esošo tauku oksidēšanās dēļ.

2. Augu tauku (palmu, rapšu, sojas eļļas) pievienošana. Lai samazinātu izmaksas, ražotāji piena taukus aizstāj ar lētiem augu analogiem. Regulāras kvalitātes nodrošināšanas institūciju pārbaudes apstiprina, ka šādi gadījumi nav nekas neparasts.

3. Ķīmiskās piedevas

Daži ražotāji iet vēl tālāk un pat pievieno pienam kaitīgas piedevas, lai slēptu tā zemo kvalitāti: Soda, krīts, ģipsis – biezuma iegūšanai un skābuma neitralizēšanai. Borskābe, ūdeņraža peroksīds – kā konservanti. Ciete, milti – atšķaidīta produkta biezināšanai.

Kā mājas apstākļos pārbaudīt pienu: 5 uzticamas metodes

1. Kā pārbaudīt, vai pienā nav krīta, kaļķa vai ģipša. Sajaucam 100 ml piena ar 1/2 tējk. citronskābes un 1 ēdamk. etiķa (9%). Ja maisījums šņāc un burbuļo, produkts satur karbonātus (krītu, kaļķi).

Lasi vēl: Meteorologi sniedz skumju prognozi augustam: ”Ciklons strauji pārņems pēdējo vasaras mēnesi”

2. Kā noteikt, vai piens satur sodu (ražotāji to pievieno, lai pagarinātu uzglabāšanas laiku). Iemērcam lakmusa papīrīti (nopērkams aptiekās) pienā uz 1–2 sekundēm. Zila krāsa liecina par sārmainu vidi (soda). Sarkana krāsa norāda uz paaugstinātu skābumu (piens var būt vecs).

3. Kā noteikt, vai piens ir atšķaidīts ar ūdeni. Pirmā metode: Uzpilināšana uz naga. Uzpilinām pienu uz naga vai gludas virsmas. Dabīgs piens veido blīvu pilienu, kas neizplatās. Atšķaidīts – nekavējoties izplatās kā ūdens.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā