Saistībā ar to, ka laika apstākļi mūs šovasar nelutina un ir krasas temperatūras svārstības, tomātu audzētāji sastopas ar lielu problēmu – tomāti nenogatavojas.
Audzējot tomātus, ir jāņem vērā dažādi faktori, taču, lai arī kā mēs censtos visu darīt pareizi un ietekmēt, ir lietas, kuras mēs ietekmēt nevaram un tie ir laika apstākļi. No +30 grādiem līdz +19 grādiem, no karstas saules līdz lietavām un vēlreiz lietavām. Galu galā, tas noved pie tā, ka tomātu nenogatavojas. Šķiet, ka vasara jau iet uz otru pusi, bet tomāti pat vēl nav gatavi.
Pieredzējis agronoms, kas tomātus audzē jau gadiem ilgi, sastopoties ar šādu pat problēmu, sociālajos tīklos dalījies ar padomu – lai tomāti ātrāk nogatavotos, ir jāpagatavo šķīdums, kas nemaksā teju neko un jālaista ar to tomāti.
Izrādās, ka šķīdums no pelniem ir ļoti noderīgs tomātiem, jo tas ir bagātīgs ar kāliju, kas ir īpaši nepieciešams laikā, kad veidojas tomātu augļi, kā arī – tieši nogatavošanās periodā. Zināms, ka kālijs ir tā viela, kas palīdz augam pārnest barības vielas no augsnes uz augļiem, kas, savukārt, veicina tomātu pašu nogatavošanos.
Lasi vēl: “Būs ļoti, ļoti bēdīgi…”: meteorologs Toms Bricis paziņo par šīs nedēļas laika prognozi
Kā pagatavot šo šķīdumu? Tātad, lai paātrinātu tomātu nogatavošanos, būs nepieciešami 10 litri un 1 līdz 2 glāzes pelnu. Tam visam var pievienot klāt arī nedaudz etiķa. Tātad, vispirms izšķīdina pelnus ūdeni un atstāj nostāvēties apmēram uz 24 stundām.
Pēc tam, kad šķīdums ar pelniem ir ievilcies, ūdeni uzmanīgi jāizlej, lai nogulsnes neiekļūtu spainī vai traukā, kurā pārliesiet šķīdumu. Pēc tam šķīdums ir gatavs lietošanai. Agronoms iesaka katram tomātu krūmam uzliet aptuveni 1 litru šķīduma.
Taču atcerieties, ka tomāti ir jālaista pareizi – ne bieži, jo tādā veidā jūs varat arī kaitēt tomātiem, un noteikti ne dienas laikā, jo tādējādi jūs varat saviem augiem nodarīt vairāk ļaunuma, nekā labuma. Vislabākā laistīšana, kas piemērota augiem ir vai nu ļoti agrs rīts vai vēls vakars.
Kā tikt galā ar lakstu puvi: 5 pārbaudīti līdzekļi tomātu un kartupeļu glābšanai