Kā pareizi sagatavot gurķus, lai tie visu ziemu paliktu kraukšķīgi

Kraukšķīgi gurķi, kas saglabā savu tekstūru un garšu līdz pat pavasarim, ir daudzu saimnieču sapnis. Šajā rakstā mēs aplūkosim, kā pareizi sagatavot gurķus, lai tie priecētu ar savu kraukšķīgumu visu ziemu

Gurķu sālīšana – tas ir ne tikai tradicionāls konservēšanas veids, bet arī māksla, kurai nepieciešama uzmanība detaļām. Sāksim ar gurķu izvēli. Pirmais solis ceļā uz panākumiem – pareiza gurķu izvēle. Sālīšanai vislabāk der jauni, stingri un elastīgi augļi. Pievērsiet uzmanību šādiem aspektiem:

Izmērs: Ideāli gurķi sālīšanai ir 8–12 cm gari. Tie ātri iesālās un saglabā savu kraukšķīgumu.

Krāsa: Gurķiem jābūt spilgti zaļiem, bez dzelteniem plankumiem vai bojājumiem.

Svaigums: Izmantojiet tikai svaigus gurķus, kas vākti tajā pašā dienā vai iepriekšējā dienā. Jo svaigāki dārzeņi, jo labāks rezultāts.

Gurķu sagatavošana

Pirms sālīšanas uzsākšanas gurķi jāsagatavo. Mazgāšana: Rūpīgi nomazgājiet gurķus aukstā ūdenī, lai noņemtu netīrumus un pesticīdus.

Mērcēšana: Iemērciet gurķus aukstā ūdenī uz 4–6 stundām (vai uz nakti). Tas palīdzēs tiem uzsūkt mitrumu un padarīs tos kraukšķīgākus.

 

Kraukšķīgo sālīto gurķu recepte

Sastāvdaļas:

1 kg svaigu gurķu
1 litrs ūdens
50 g sāls (vēlams rupjās)
3–4 ķiploka daiviņas
1–2 diļļu kāti (pēc vēlēšanās)
Melnās jāņogas vai ķiršu lapas (pēc vēlēšanās)
Pipari graudos (pēc garšas)

Lasi vēl: Suns atveda kucēnu no meža, bet drīz vien cilvēki saprata, ka tas ir kāda savvaļas dzīvnieka mazulis

Pagatavošana:

Pagatavojiet sālījumu: Katlā uzvāriet ūdeni un pievienojiet sāli. Maisiet, līdz sāls pilnībā izšķīdis. Ļaujiet sālījumam atdzist līdz istabas temperatūrai. Sagatavojiet burkas: Sterilizējiet stikla burkas un vāciņus, lai novērstu nevēlamo vielu veidošanos.

Sakārtojiet sastāvdaļas burkās: Katrai burkai apakšā lieciet pāris ķiploka daiviņas, diļļu kātus un jāņogu vai ķiršu lapas (ja izmantojat). Pēc tam gurķus lieciet vertikāli, cenšoties neatstāt tukšumus.

Pielejiet sālījumu: Pārlejiet gurķus ar atdzisušu sālījumu tā, lai tie būtu pilnībā segti ar šķidrumu.
Aizveriet burkas: Aizveriet burkas ar vākiem, bet ne pārāk cieši, lai fermentācijas procesā veidojošās gāzes varētu izkļūt.

Lasi vēl: Viņi atstāja vecmāmiņu vienu vecajā mājā Liepājā, aizslēdzot durvis aizbrauca prom

Fermentācija: Atstājiet burkas istabas temperatūrā uz 3–5 dienām fermentācijai. Šajā laikā vērojiet procesu un ik pa laikam pārbaudiet, vai uz virsmas neveidojas putas.

Uzglabāšana: Pēc fermentācijas pārvietojiet burkas vēsā vietā (pagrabā vai ledusskapī). Gurķus var uzglabāt vairākus mēnešus.

Padomi ideālam rezultātam:

Nepārspīlējiet ar sāli: Pārāk daudz sāls var padarīt gurķus cietus. Optimālā proporcija – 50 g sāls uz 1 litru ūdens. Garšvielu pievienošana: Eksperimentējiet ar dažādām garšvielām – pievienots pipars, sinepju sēklas vai lauru lapa piešķirs receptē unikālu garšu. Izmantojiet ledus ūdeni: Mērcēšanai var izmantot ledus ūdeni parasta vietā – tas vēl vairāk pastiprinās gurķu kraukšķīgumu.

Gurķu sālīšana ir process, kam nepieciešama pacietība un uzmanība detaļām, taču rezultāts ir tā vērts. Kraukšķīgi gurķi kļūs par lielisku piedevu jūsu ziemas ēdieniem un priecēs ar savu garšu. Ievērojot šos vienkāršos soļus un ieteikumus, jūs varēsiet baudīt garšīgus un kraukšķīgus gurķus visu ziemu!