Kāpēc gurķi aug šķībi un rūgti – noskaidrosim kāpēc un kā to labot

Dārgie draugi dārzkopji, tuvojas laiks, kad mēs gaidām no gurķu dobēm sulīgus, kraukšķīgus augļus, bet tuvojoties sezonas beigām tie sāk palikt šķībi un līki. Kā to labot

Tas ir viens no populārākajiem dārzeņiem mūsu dārzos, kas mums asociējas ar svaigumu un vasaru. Neskatoties uz to, ka gurķi sastāv galvenokārt no ūdens, tajos ir daudz vērtīgu vielu: kālijs, vitamīns K, antioksidanti.

Steidzami pabarojiet gurķus ar slāpekļa mēslojumu

Bet ko darīt, ja tā vietā, lai priecātos par gludiem, zaļiem skaistuļiem, mēs uz stīgām redzam līkus, neglītus vai, vēl sliktāk, rūgtus gurķus? Nezaudējiet drosmi! Tas nav dabas untums, bet gan īsts signāls no auga, ka tam kaut kā pietrūkst. Paskatīsimies kopā, ko mums stāsta līkie un rūgtie gurķi un kā labot situāciju. Līkie gurķi parasti ir barības vielu deficīta pazīme. Katrs izliekums vai forma norāda uz kādu problēmu.

1. Āķveida gurķi ar tievu galu pie kātiņa

Ja auglim ir āķa forma, bet gals pie stīgas ir tievs un bāls, tas liecina par slāpekļa trūkumu. Ko darīt? Steidzami pabarojiet gurķus ar slāpekļa mēslojumu. Var izmantot vircu vai vistas mēslu uzlējumu (atšķaidot attiecīgi 1:10 un 1:20). Var arī vienkārši apkaisīt dobi ar amonija salpetri un pēc tam labi aplaistīt.

Kartupeļu spagetti -mani bērni tos varētu ēst katru dienu, neizmērāmi garšīgi un interesanti

2. Gurķi, kas sašaurinās vidū

Ja gurķi atgādina smilšu pulksteni vai tiem ir tieva “vidukļa” daļa, tā noteikti ir kālija nepietiekamība. Ko darīt? Kālijs ir ļoti svarīgs augļu veidošanai. Es izmantoju koksnes pelnus – 1–2 glāzes uz 10 litriem ūdens, nostādinu diennakti un laistu pie saknēm. Vai arī var lietot kālija sulfātu – 10–15 gramus uz 10 litriem ūdens. Tas ātri atrisinās problēmu.

3. Gurķi, kas paplašināti galā

Ja auglis atgādina bumbieri, tas signalizē par bora trūkumu. Ko darīt? Veiciet lapu mēslojumu ar borskābes šķīdumu: 1 tējkarote (5 grami) uz 10 litriem ūdens. Apsmidziniet pa lapām. Gurķiem nepatīk karstums. Laistiet tos regulāri, bet mēreni. Atbalsti ar “patīk”! 👍👍👍👍

Kāpēc gurķi ir rūgti

Rūgtums gurķos, kurus pat nav vēlmes ēst, ir rezultāts īpašas vielas – kukurbitacīna – uzkrāšanai. Augs to izstrādā stresa apstākļos. Tā ir aizsardzības reakcija.

1. Nepareiza laistīšana

Tā ir visbiežākā rūgtuma iemesls. Gurķi ir ļoti jutīgi pret mitrumu. Mitruma trūkums: Ja laistāt reti un maz, saknes nesaņem pietiekami daudz ūdens, un gurķi sāk rūgt. Tieši tādēļ šajā mitrajā un vēsajā laikā mēs šogad reti varam sastapt rūgtus gurķus.

Straujas pārmaiņas: Ja pēc ilga sausuma jūs pēkšņi bagātīgi aplaistāt dobi, augs piedzīvo šoku, un augļos nekavējoties uzkrājas kukurbitacīns. Ko darīt? Laistiet gurķus regulāri, bet mēreni. Zemei vienmēr jābūt viegli mitrai. Izmantojiet tikai siltu ūdeni un laistiet vakarā, lai nesadedzinātu lapas.

Divus svarīgākos ieteikumus atradīsi otrajā lapā. Lasi un uzzini, kas var glābt situāciju un arī pagarināt ražu

Turpinājums otrajā lapā