Agronomi dalās pieredzē: pilns dārzeņu saraksts, kurus drīkst novākt vēl nenogatavojušos

Šobrīd turpinās aktīvā ražas novākšanas sezona. Šajā rakstā pastāstīsim, kurus dārzeņus un augļus var novākt arī tad, kad tie vēl nav nogatavojušies.

Šo iesaka pieredzējuši agronomi, uzsverot, ka neskatoties uz to, ka novāksiet negatavus, tajā pat laikā tie būs ne mazāk gardi, kad būsiet ļāvuši tiem nogatavoties jau pēc novākšanas.

Kādus dārzeņus drīkst novākt nenogatavojušos?

Tomāti

Foto – Unsplash

Šos dārzeņus nenogatavojušos novāc visbiežāk. Tas ir tāpēc, ka tie var sasirgt. Lai to novērstu, dārznieki tos novāc, tiklīdz tie sāk iekrāsoties. Bet, ja vēlaties, lai tomāti labi uzglabātos, novietojiet tos tumšā vietā ar temperatūru ap 20 grādiem. Ja vēlaties iegūt sarkanus augļus ātrāk, atstājiet tos gaismā.

Melones

Melones var novākt, kad tās sasniegušas sev raksturīgos izmērus un nedaudz ir sākušas krāsoties. Kad ņemat nost, atstājiet vismaz 5 cm garu kārtiņu un novietojiet augļus tumšā, siltā un obligāti – sausā, vietā.

Lasi vēl: Šefpavārs Mārtiņš Sirmais pastāsta, kā uzcept perfektas kartupeļu pankūkas: nevajag ne olas, ne miltus

Paprika

Saldo papriku var ēst arī nenogatavojušos, taču nogatavojusies tā, protams, ir saldāka. Sausā dienā nogrieziet piparus no krūmiem. Ja tos izklāj vienā slānī istabas temperatūrā, raža nogatavosies divu nedēļu laikā. Ja vēlaties glabāt mēnesi vai ilgāk, izklājiet kastēs un nogādājiet vietā, kur temperatūra ir 10 līdz 12 grādiem.

Kartupeļi

Parasti kartupeļus izrok, kad to miza kļūst cieta un blīva. Tomēr, ja laiks ir lietains, lai bumbuļi nesapūtu zemē, tos var izrakt agrāk. Šādu ražu novietojiet vēsā telpā uz divām līdz trim nedēļām. Kad šis laiks ir pagājis, pārlasiet kartupeļus un izmetiet tos, kas ir sākuši tomēr bojāties. Bet pārējie kartupeļi būs ēdami.

Padoms!

Šādi var darīt tikai ar tiem dārzeņiem un augļiem, kas ir veseli un tajos nav redzami bojājumi. Ja tādi ir, tos nekādā gadījumā nedrīkst likt kopā ar pārējiem dārzeņiem vai augļiem. Tos uzreiz jāizmet.