Es ziemā nepērku gurķus: es pati sagatavoju jau vasarā un tie ir garšīgi un kraukšķīgi

Sakiet man godīgi: vai jums kādreiz ir gadījies tā — jūs saliekat burkas, šķiet, ka to ir daudz, un pēc pāris mēnešiem atklājat, ka palikušas tikai pāris, un tās jau ir atvērtas?

Man tā ir katru gadu. Īpaši ar šiem gurķiem — jūs atverat burku “lai nogaršotu”, un pēc pusstundas tā jau ir tukša. Tāpēc es uzreiz pagatavoju visvairāk, bet tik un tā tie neiztur līdz pavasarim.

Dalīšos ar savu iecienītāko recepti — pārbaudītu gadiem ilgi, nodotu draugiem un kaimiņiem kā ģimenes mantojumu. Gurķi sanāk tieši tādi, kādus mēs tos mīlam: kraukšķīgi, aromātiski, ar patīkamu skābumu un sabalansētu saldumu. Ideāli gan ar kartupeļiem, gan vienkārši tā — kraukšķīgai.

Sastāvdaļas 1,5 litru burkai:

  • Gurķi (cik vien ietilps burkā)
  • Mārrutku lapas
  • Diļļu lietussargs
  • Melnie pipari — 5 gab. Sinepju sēklas – 1 tējk.
  • Jamaikie pipari – 3 gab.
  • Ķiploki – 2-3 daiviņas
  • 70% etiķskābe – 1 tējk. (5 ml)
  • Rupja sāls (nejodēta) – 1 ēdamkarote bez slaida (20 g)
  • Cukurs – 3 ēdamkarotes (80 g)

Pagatavošana:

Rūpīgi nomazgājiet gurķus un iemērciet aukstā ūdenī vismaz 4 stundas vai vēl labāk uz nakti – tas padarīs tos kraukšķīgus. Sterilizējiet burku un vāku jebkurā jums ērtā veidā. Apakšā ielieciet mārrutku lapu, diļļu lietussargu, piparus (melnos un jamaikiskos piparus), sinepju sēklas un ķiploku.

Cieši salieciet gurķus, bet bez fanātisma, lai tos nesabojātu. Pārlejiet verdošu ūdeni līdz pašai augšai, pārklājiet ar vāku un atstājiet uz 2-3 minūtēm. Nolejiet ūdeni izlietnē un vēlreiz pārlejiet verdošu ūdeni. Pēc 5 minūtēm vēlreiz nolejiet. Trešo reizi burkā pievienojiet sāli, cukuru un etiķskābi un atkal pārlejiet verdošu ūdeni līdz malām.

Nekavējoties sarullējiet, apgrieziet otrādi un ietiniet kaut kādā siltā materiālā, līdz tas pilnībā atdziest.

No personīgās pieredzes:

Galvenais ir netaupīt uz sinepju sēklām un noteikti izmantojiet mārrutkus. Tie piešķir ļoti pikantu garšu un palīdz gurķiem visu ziemu saglabāties stingriem. Etiķskābe – stingri saskaņā ar recepti, nepārspīlējiet! Un nebaidieties no cukura – tas šeit nav paredzēts saldumam, bet gan garšas līdzsvarošanai.

Lasi vēl: Diemžēl tas ir skaidrs: augusta beigas būs anomālas un meteorologi ir gatavi atklāt ko sagaidīsim

Noderīgi padomi:

Ja gurķi ir nedaudz novītuši – nesteidzieties tos izmest. Mērcējiet tos ledusaukstā ūdenī ar ledus gabaliņiem 6-8 stundas – un tie atgriezīsies dzīvē kā jauni. Šī metode ir ietaupījusi ne vienu burku un daudz nervu. Lūk, tik vienkārša, bet uzticama recepte. Izmēģiniet – un sagatavojieties slēpt burkas no savas ģimenes!