To sauc par “Shoestring Potatoes” vai “Straw Potatoes”. Dažreiz var lietot arī nosaukumu “Crispy Potato Sticks”. Bet kartupelis šoreiz visus piemānījis — un tagad jāsaprot, kas tas tāds ir, kā to pagatavot un ar ko pasniegt
Kas ir šie kartupeļu spagetti? Patiesībā šī nosaukuma izcelsme nāk no franču valodas. Pommes pailles (izrunājas kā “pom pai”) burtiski nozīmē “kartupeļu salmiņi”. Franču valodā to mēdz saukt arī par pommes allumettes — “kartupeļu sērkociņi”. Angļu valodā – Shoestring Potatoes (“kartupeļu aukliņas”) vai Straw Potatoes — atkal “salmiņi”.
Tātad galvenais šeit ir griezuma forma — no parastiem plāniem gabaliņiem, kas līdzīgi frī kartupeļiem, līdz īpaši tievām šķēlītēm, tiešām šņorītes biezumā. Tas ir ideāls garnējums sendvičiem, burgeriem, grilētiem ēdieniem un daudz kam citam. Un cik lieliski tas garšo seriālu laikā kopā ar alu čipsu vietā!
Ar ko kartupelis-pai atšķiras no frī kartupeļiem? Ir tikai divas atšķirības: biezums. Kartupelis ir 2–4 reizes tievāks. “Kraukšķīgums”. Frī kartupeļiem kraukšķīgs ir tikai ārējais slānis, bet vidus paliek mīksts. Savukārt pai ir kraukšķīgs pilnībā.
Kādu kartupeli izvēlēties
Ideāli piemērots būs kartupelis ar augstu cietes saturu. Noslēpums, lai kartupelis-pai izdotos ideāls, slēpjas pareizajā šķirnes izvēlē. Varētu šķist, ka visi kartupeļi ir vienādi, bet tā nav. Kartupeļu biezenim, cepšanai, vārīšanai vai fritēšanai vajadzīgas atšķirīgas īpašības.
Lai šie salmiņi būtu garšīgi, izvēlieties šķirni ar augstu cietes saturu, pietiekami blīvu un ar mazu mitruma daudzumu. Tie bieži ir lieli, apaļi bumbuļi ar vienmērīgu formu, vidēji biezā mizā, krēmīgu mīkstumu un rozā acīm. Izvairieties no vaskainiem kartupeļiem, piemēram, dzeltenajiem ar sarkanu mizu, jaunajiem vai mini kartupeļiem. Lielais mitruma un cukura daudzums padara tos nederīgus fritēšanai — tie sanāks mīksti un pusjēli, pilnīgi ne tādi, kādus gaidām no kartupeļiem-pai.
Kādu eļļu izvēlēties fritēšanai
Nepieciešama eļļa ar augstu dūmošanas temperatūru, jo cepšanas laikā tā sasniegs 175–190 °C. Visvienkāršāk ir izvēlēties rafinētu eļļu no jebkura auga (saulespuķu, rapšu, kukurūzas, sojas, kokosriekstu). Bet ja esat droši par savu termometru un protat noturēt nemainīgu temperatūru zem 180 °C, varat izmantot arī lētu “extra virgin” olīveļļu.
Par spīti bieži dzirdētajiem brīdinājumiem (“deg”, “veido kancerogēnus”), tā lieliski iztur šādu temperatūru un padara kartupeli daudz gardāku nekā rafinētā eļļa. Eļļu pēc vienas fritēšanas reizes var atstāt nostāvēties, izkāst caur dvieli un lietot vēlreiz.
Īpašības griešana
Vienkāršākais veids, kā sagriezt kartupeli pai gatavošanai, ir izmantot mandolīnas tipa rīvi. Pirms griešanas jāizlemj, mizot vai nemizot. Tas ir jūsu izvēle. Bet nomazgāt vajadzēs vienalga — ja atstājat ar mizu, tad ar birstīti. Visērtāk kartupeli griezt ar mandolīnas rīvi, kādu izmanto korejiešu burkāniem. Bīdiet bumbuli gareniski, no augšas uz leju vienā virzienā, lai salmiņi sanāk vienmērīgi.
Ja rīves nav, vajadzēs ļoti asu nazi. Tehnika ir šāda: Pārdaliet kartupeli gareniski uz pusēm. Katrai pusei lieciet griezuma pusi uz leju un sagrieziet 6–9 mm biezās šķēlēs. Salieciet šķēles kaudzītē un sagrieziet 6–9 mm salmiņos.
Kā padarīt kartupeli-pai patiesi kraukšķīgu
Profesionāls fritieris nav obligāts — tas prasa daudz eļļas un aizņem daudz vietas. Pietiks ar dziļāku katlu ar augstām malām. Uzkarsējiet eļļu līdz 175–180 °C. Sagatavojiet paplāti ar saburzītiem papīra dvieļiem. Vēl labāk — virs tiem uzlikt sietu, tajā kartupelis saglabās vairāk kraukšķīguma. Cepiet porcijās, katru aptuveni 3 minūtes. Ja kartupeļu ir daudz un tos nevar izcept 2 piegājienos, bet gribas ēst karstus, uzsildiet cepeškrāsni līdz 100–120 °C un lieciet izceptās porcijas uz karstas plāts. Sāli pievienojiet pirms pasniegšanas.
Kā cept kartupeļu spagetti fritētājā? Process tāds pats — eļļa 175–180 °C, cepiet porcijās 3 minūtes, izņemiet uz papīra dvieļiem vai sieta, lieciet cepeškrāsnī, lai uzturētu siltumu, un sālījiet pirms pasniegšanas.
Kā pagatavot kartupeli-pai gaisa fritierī? Gaisa fritierī kartupelis sanāks nedaudz mīkstāks nekā eļļā, bet tas ir daudz veselīgāk. Sagrieziet un izmērcējiet kartupeli vismaz stundu, kā aprakstīts iepriekš.
Nosusiniet ar papīra dvieļiem. Mitrums karstumā veidos tvaiku un padarīs to mīkstu. Sajauciet bļodā ar nelielu daudzumu olīveļļas un garšvielām. Lieciet fritierī vienā (!) kārtā. Cepiet 185 °C temperatūrā 10–12 minūtes līdz zeltainam. Ja kartupeļu ir daudz, nāksies cept vairākās porcijās. Lai uzturētu siltu, jau izcepto lieciet uz pannas un turiet cepeškrāsnī 100–110 °C temperatūrā.
Kā pagatavot kartupeli-pai cepeškrāsnī? Jā, tas ir iespējams, ja cepeškrāsnī ir konvekcijas režīms. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 160 °C ar ventilatoru. Nomazgājiet un izmērcējiet, kā aprakstīts iepriekš. Nosusiniet ar papīra dvieļiem. Izklājiet uz cepamā papīra, pārlejiet ar eļļu, pievienojiet garšvielas. Cepiet 15 minūtes. Pēc tam paaugstiniet temperatūru līdz 220 °C, apmaisiet kartupeli un cepiet vēl 10–13 minūtes, lai iegūtu maksimālu kraukšķīgumu.
Salāti ar kartupeļu spagetti
Šos salātus dievina pusaudži, pat tie, kas citādi ēdienu izvēlas negribīgi. Bet arī pieaugušie diez vai atteiksies. Kartupeļu spagetti lieliski sader ar jebkuru gaļu (ceptu cūkas lāpstiņu, plānās šķēlītēs sagrieztu liellopa gaļu, jebkuru ceptu vai kūpinātu putnu), kā arī ar vārītām olām, karsti kūpinātām zivīm, šķiņķi, ceptu bekonu. Tam lieliski piestāv arī kas skābens (skābēti gurķi, tomāti, āboli, kimči) vai marinēts (sēnes, paprika, gurķi). Un noteikti mērce — majonēze, biezs jogurts vai tomātu mērce. Kombinējiet pēc savas gaumes!
Klasiskais kartupelis fritētājā
Šie tievie un ļoti kraukšķīgie kartupeļi iepriecinās ikvienu kompāniju — no bērniem līdz pieaugušajiem. Tos ir tik garšīgi grauzt pie televizora! Tos var pievienot salātiem, pasniegt ar burgeriem un sendvičiem, rotāt karstos ēdienus.
4–6 porcijām: 1 kg kartupeļu, 1–1,5 l rafinētas eļļas fritēšanai, sāls, svaigi malti melnie pipari
Pagatavošana: Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 100 °C. Nomazgājiet un pēc vēlmes nomizojiet kartupeļus, izgrieziet tumšos plankumus. Sagrieziet 7x7x60 mm salmiņos. Noskalojiet līdz dzidram ūdenim, ielieciet aukstā ūdenī ar ledu un atdzesējiet 30 minūtes. Nosusiniet pilnībā. Jo sausāks kartupelis, jo mazāk eļļas šļakatu.
Uzkarsējiet eļļu katlā līdz 175 °C. Liekat kartupeļus porcijās, atdalot salmiņus ar putu karoti. Cepiet 3–3,5 minūtes līdz tumši zeltainiem. Izņemiet uz papīra dvieļiem, lieciet cepeškrāsnī. Cepiet visas porcijas līdz galam, pievienojiet sāli un piparus. Pasniedziet kā ir vai ar sinepēm, BBQ mērci, kečupu vai citām mērcēm.
Var ēst uzreiz karstus vai ļaut atdzist un uzglabāt hermētiskā traukā ar papīra dvieli iekšā līdz 3 dienām (vai ilgāk). Karstu var pārkaisīt ar ķiploku pulveri, kūpinātu papriku, rīvētu parmezānu vai citām garšvielām. Sātīgs salāts ar kartupeli-pai, vistu un ķiploku majonēzi Šie salāti nav domāti tiem, kas seko līdzi kalorijām — tas ir ļoti sātīgs un neprasa papildus karsto ēdienu. Mērci var pagatavot no gatava majonēzes, bet mājās gatavota būs gardāka.
Lasi vēl: Labākais veids, kā mazgāt tomātus, lai noņemtu pesticīdus, tos nebojājot
4 porcijām:
400–600 g gatavu kartupeļu spagetti
400 g vārītas vai ceptas vistas (piemēram, grilēti ciskas gabali)
4 vidēji sālīti gurķi
200 g ķiršu tomātu
neliels saišķis zaļumu (pētersīļi, dilles u.c.)
salātlapas pasniegšanai
Lasi vēl: Kāpēc gurķi aug šķībi un rūgti – noskaidrosim kāpēc un kā to labot
Ķiploku majonēzei:
300 ml rafinētas eļļas
1 liela ola
1–2 ķiploka daiviņas
1 ēd. k. Dižonas sinepju
2 tējk. baltā vīna etiķa
1 tējk. cukura
1 tējk. sāls
0,5 tējk. kūpinātas paprikas
Pagatavošana: Visiem produktiem jābūt istabas temperatūrā. Bļodiņā ar blenderi sablendējiet olu, ķiploku, papriku, sinepes, etiķi, sāli, cukuru un 100 ml eļļas. Pakāpeniski pievienojiet atlikušo eļļu līdz veidojas bieza emulsija. Atstājiet ledusskapī ievilkties. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 120 °C. Vistu sadaliet gabalos un kopā ar kartupeli-pai 5–7 minūtes uzsildiet cepeškrāsnī. Zaļumus sīki sakapājiet, tomātus pārgrieziet uz pusēm, gurķus sagrieziet.
Katram uz lielas šķīvja vidū ielieciet majonēzes bļodiņu, apkārt izkārtojiet salātlapas. Sektoriem izkārtojiet kartupeļus, vistu, gurķus un tomātus. Pārkaisiet ar zaļumiem un pasniedziet. Salātus var ēst, sajaucot ar mērci, vai arī atsevišķi mērcējot kartupeļus un vistu majonēzē. Ķiploku majonēzi vislabāk pagatavot iepriekš — tad tā būs gardāka. Ledusskapī to var glabāt līdz 10 dienām.