Dārzniekiem, kas audzē bietes, ir divas problēmas: kad rakt un kāpēc. Un abas tām ir kopīgs rezultāts – bietes neuzglabājas. Tāpēc es nolēmu apvienot šo tēmu vienā rakstā.
Atgriezīsimies pie bietēm. Un, ja kartupeli sauc par otro maizi, tad biete man ir zemes sāls. Pirmkārt, tāpēc, ka veģetācijas laikā es bietes “sālu”, un, otrkārt, bez bietes nepagatavosiet ne sātīgu boršču, ne siļķi kažokā.
Un nav jāsaka par to, ka bietes maksā nieka naudu un tās var nopirkt. Nopirkt normālu, maigu un saldu bieti – tas jau ir kā izaicinājums.
Dažreiz man šķiet, ka veikalos normāli dārzeņi jau gandrīz izzuduši, palikusi tikai “ziepes”. Bet neparunāsim par skumjām lietām. Mājas biete – tā ir lieta pati par sevi. Tāpēc – stādām.
Kad rakt bietes?
Gadu gaitā, audzējot dārzu, esmu izdalījusi vairākus pazīmes, pēc kurām bez kļūdām varu noteikt, ka biete ir “nogatavojusies” un ir laiks to izņemt no zemes.
Biete sāk izspraukties no zemes. Tieši tā, konkrēti izspraucas, nevis tikai rāda kādu apetīti rosinošu sānu.
Bietei sāk dzeltēt lapas. Un ne tikai dzeltēt, bet noteiktā secībā.
Ārējās lapas dzeltē un izžūst. Bet vienmērīgi, ne kā pie elementu trūkuma. Tajā pašā laikā centrālajā daļā jaunās lapas vairs neaug. Tas nozīmē, ka biete ir pabeigusi veģetāciju un gatavojas ziemai.
Starp citu, biete sākotnēji ir divgadīgs augs. Pirmajā gadā tā uzkrāj vērtīgās vielas saknē, bet otrajā gadā veido sēklas. Sakne tai nepieciešama ne siļķes kažokam, bet kā depozīts vērtīgām vielām, ja gadījumā nāktu vispasaules bads. Mums mērķi ir citi, tāpēc mēs saknes ņemam jau pirmajā gadā.
Ap bietes lapu “kušķīti” parādās vairāki koncentriski riņķi – rētas no novītušām lapām. Nogatavojot saknē, tādām rieviņām noteikti jābūt 2–3.
Es raku bietes tiklīdz šie trīs pazīmju punkti sakrīt. Nesagaidu. Un vēl jo vairāk, nevados pēc retoriska padoma no Mēness kalendāra. Nav svarīgi, kāda diena pēc kalendāra. Galvenais, lai tas būtu ērti mums ar bieti.
Un ticiet man – biete, izrakta saulainā dienā pirms salnām, pat ja tas neatbilst astroloģiskajiem padomiem, glabāsies labāk nekā savākta pēc “agrofengšui”.
Un pats galvenais – biete nepanes pat mazāko salnu. Septembrī es sekoju prognozēm. Tiklīdz sola strauju temperatūras kritumu – viss. Biete ir kā meitene. Rudens viņai ir nāvējošs.
Kāpēc bietes neuzglabājas?
Biešu slikta uzglabāšanās ir tieša sekas:
nepareizas agrotehnikas
nepareizi izvēlēta ražas novākšanas laika
nepareizas glabāšanas
Pirmajam punktam šajā drošajā plānā, diemžēl, mēs vairs nevaram ietekmēt. Bet īsumā atgādināšu:
Bietes nedrīkst pārbarot ar slāpekli – tā kļūs bezgaršīga, matiņa veida un slikti glabāsies.
Bietes obligāti jāpabaro ar boru, lai izvairītos no sausām brūnām plankumainām vietām saknē.
Vasara otrajā pusē bietēm nepieciešama vismaz viena kālija mēslojuma deva. Tieši kālijs piešķir bietēm saldumu.
Senāk, deficīta laikos, kāliju biešu vietā aizstāja ar nātriju, laistot ar parastās sāls šķīdumu. Tas tiešām darbojas, jo kālijs un nātrijs augiem ir vienlīdzīgi elementi. Hloram bietes ir vienaldzīgas.
Mūsdienās kālija mēslojumu izvēle ir liela, bet es, no ieraduma, turpinu barot bietes ar sāļo ūdeni. Baroju šādi:
1 ēdamkarote parastās galda sāls uz 10 litriem ūdens.
Lasi vēl: Ābolu ievārījums “Dzintara lāses”- ziemā priecājos, ka pagatavoju daudz
Šāda lapu barošana lielas negatīvas ietekmes uz zemi neatstāj, bet bietei patīk.
Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…..
Tevi noteikti interesēs
- “Katrs var audzēt pats!”: dārza influenceris Dāvids “aizsvilies”, jo daži atļāvušies kritizēt viņa tomātus (+ VIDEO)by Laura Andersone
- Ceļu inspektors paskaidroja, kā autovadītājam jābrauc, lai viņu neapturētu un viņš nepiesaistītu likumsargu uzmanībuby Sandra Vīgante
- “Skats no 45 km attāluma!”: laika ziņu eksperts Martins Bergšteins nofilmē skaistu, bet bīstamu dabas parādību virs Rīgas (+ VIDEO)by Laura Andersone