Adžika ziemai no tomātiem, āboliem, burkāniem un pipariem

Tas labi sader ar beļašiem, ceptiem kartupeļiem, gaļas un zivju ēdieniem. Manuprāt, tas neder ar pelmeņiem, bet to ir viegli pagatavot un tas labi uzglabājas. Es to gatavoju jau apmēram divdesmit gadus un esmu visu daudzkārt pārbaudījis.

Vēl viens liels pluss ir tas, ka var izmantot ābolus, ar kuriem daudzi dārznieki rudenī īsti nezina, ko darīt. Tātad, pāriesim pie adžikas gatavošanas.

Kas nepieciešams mājas adžikas pagatavošanai:

  • Tomāti – 1,5 kg. Var izmantot neglītākos, mazākos un grumbainākos.
  • Āboli – 0,5 kg. Tie jau ir nomizoti, bez sēklu nodalījumiem un bojātām vietām.
  • Burkāni – 0,5 kg. Jebkura izmēra, bet tikai oranži. Labāk neizmantot jaunus, ar zilu nokrāsu, krāsa būs nepatīkama.
  • Dārzeņu paprika (saldie, saldie) – 0,5 kg. Šeit var izmantot sēklas, bet bez kātiem.
  • Asie pipari – 50 g. Tiem, kam patīk asums, var atstāt sēklas.
  • Ķiploki – 100 g.
  • Augu eļļa, 9% etiķis – puse glāzes no katra.
  • Sāls – 2 ēdamkarotes bez slaida vai pat mazāk.
  • Cukurs – 4 ēdamkarotes. Nevajadzētu taupīt uz cukura, it īpaši, ja āboli ir skābi.

Gatavošanas tehnoloģija:

Nomazgājiet visus dārzeņus, notīriet tos, noņemiet visus bojājumus. Visus dārzeņus, izņemot ķiplokus, samaļ gaļas mašīnā. Padoms! Dārzeņus gaļas mašīnā labāk likt pa vienam. Tādā veidā tie viens otru spiedīs. Es lieku gabaliņu no šī, gabaliņu no tā un tad gabaliņu burkāna. Un tā tālāk pa apli.

Iegūto putru ievietojiet lielā katlā ar biezu dibenu, uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai un vāriet vienu stundu, atceroties maisīt. Nedaudz samaziniet plīts siltumu, bet noregulējiet to tā, lai masa vārītos, nevis tikai vārītos.

Jā! Un neaizveriet vāku, ļaujiet liekajam mitrumam iztvaikot. Pēc stundas pievienojiet sāli, cukuru un augu eļļu. Turpiniet gatavot vēl 30 minūtes. Pēc tam pievienojiet sasmalcinātu ķiploku un etiķi. Gatavojiet vēl 30 minūtes.

Tagad varat to izmēģināt ar maizes gabaliņu. Ja vēlaties pievienot sāli vai cukuru, neliedziet sev, katram ir dažādi dārzeņi, un gala garša, protams, būs atšķirīga.

Kā pagatavot burkas un kā uzglabāt:

Burkas un vāki ir labi jānomazgā un vai nu jāapstrādā ar tvaiku, vai jākarsē cepeškrāsnī, vai arī visu var vārīt katliņā ar ūdeni. Tīri trauki ir veiksmīgas konservēšanas atslēga.

Lasi vēl: No 2026.gada gaidāmas izmaiņas šo iedzīvotāju kategorijas pabalstos: ”Jau no septembra sākam ieviest”

Adžikai labāk izvēlēties mazas burkas, lai tā nebūtu ilgi jāuzglabā atvērtā traukā. Karsto adžiku ievietojiet tīrās burkās, aizveriet tās ar tīriem vākiem un uzglabājiet vēsā vietā. Pagrabā, pagrabā, ledusskapī… Lai kas jums būtu. No visiem aprakstītajiem produktiem man sanāca astoņas 200 gramu burciņas.