Mana omīte pastāstīja kā mājās var pagatavot belašus no kefīra mīklas

Vai vispār ir vērts pieminēt, cik tas ir garšīgs? Jūs droši vien jau zināt! Šīs receptes papildu bonuss ir tas, ka beļaši ir ļoti ātri pagatavojami: viss neaizņem vairāk par stundu. Pagatavosim!

Receptei jums būs nepieciešams (9 belašiem):

Mīklai:

  • 250 g kefīra (es izmantoju 3,5% tauku)
  • aptuveni 220 g kviešu miltu
  • 2-3 ēdamkarotes augu eļļas
  • 1/3 tējkarotes cepamās sodas
  • 1/2 tējkarotes sāls (es mīcu mīklu bez sāls pievienošanas)

Pildījumam:

  • 250 g maltās gaļas (es izmantoju liellopa šķiņķi, bet var izmantot jebkuru)
  • 1 sīpols
  • sāls un pipari
  • augu eļļa cepšanai

Pagatavošana: 

Pildījumam maltajai gaļai pievienojiet smalki sagrieztu sīpolu, sāli un piparus un rūpīgi samaisiet. Lai beļaši būtu sulīgi, izmantojiet bagātīgu sīpolu daudzumu, apmēram pusi no gaļas daudzuma (vizuāli, nevis pēc svara).

Ja maltā gaļa ir pārāk bieza, pievienojiet nedaudz auksta ūdens vai buljona. Ideālā gadījumā tai jābūt ne pārāk sausai, ne pārāk šķidrai, ar viskozu konsistenci, kas viegli klājas.

Ja vēlaties, varat pievienot arī savas iecienītākās garšvielas un garšaugus. Visbiežāk pievieno maltu ķimeni un sarkano piparu, bet es personīgi dodu priekšroku minimālam sāls un piparu daudzumam. Sakuļ sagatavoto malto gaļu. Protams, beljaši nav kotletes, un gaļa nesaplīsīs bez kulšanas, bet, ja veltīsiet laiku tās kulšanai, pildījums būs sulīgāks, jo maltās gaļas “saliktā” forma palīdz labāk saglabāt sulu. Sakuļ malto gaļu tikai minūti, burtiski 1-2 minūtes, līdz tā saplūst kopā un sāk darboties kā vienots veselums. Pārklājiet sagatavoto malto gaļu un ievietojiet ledusskapī, līdz esat gatavs veidot beljaši.

Mīklai sajauciet tasi auksta kefīra (tieši no ledusskapja) ar tasi miltu, līdz veidojas šķidra mīkla. Pievienojiet cepamo sodu un sāli un, pakāpeniski pievienojot miltus, mīciet mīkstā mīklā. Es personīgi mīcu mīklu bez sāls, jo tā labāk stiepjas un atvieglo beļaši veidošanu, bet sāli var pievienot, ja vēlas.

Iemaisīt augu eļļu un rūpīgi mīcīt, līdz rokas ir tīras. Apsegt gatavo mīklu ar vāku un atstāt atpūsties 15–20 minūtes vai līdz pusstundai, ja ir laiks.

Belļaši var veidot, izmantojot gan augu eļļu, gan miltus. Pēdējā laikā esmu izmantojis tikai eļļu, jo milti, kas paliek uz beļašiem pēc to veidošanas, cepšanas laikā apdeg, veidojot nepatīkamu melnu atlikumu.

Viegli ieziež darba virsmu vai cepšanas pannu ar augu eļļu. Sadalīt mīklu atbilstoši nepieciešamajam beļašu skaitam; es savējo sadalīju 9 gabalos.

Katru mīklas gabalu sasmalcināt apaļumos. Atlikt tieši tik mīklas gabalu, cik nepieciešams, lai ceptu tik beļašu, cik cepsiet vienlaikus, pārklāt atlikušo mīklu un nolikt malā. Beljaši jāveido tieši pirms cepšanas, jo pildījums iekšpusē ir mitrs, un, ja to darīsiet iepriekš, mīkla kļūs mitra.

Mīciet mīklu līdz plakanai kūkai. Ievietojiet gaļas pildījumu centrā un izklājiet to vienmērīgā kārtā. Saspiediet malas kopā, lai izveidotu “maisa” formu, lai pildījums būtu pilnībā ietverts. Viegli piespiediet beļaši ar plaukstu, lai izspiestu gaisu un izveidotu ciešāku savienojumu starp pildījumu un mīklas virsējo kārtu.

Lasi vēl: Kā krāpnieki pēc jaunās shēmas var izmantot jūsu bankas karti — pat ja tā ir jūsu rokās

Cepiet beļaši karstā augu eļļā, līdz tie ir zeltaini brūni un pilnībā izcepti. Eļļas slānim jābūt apmēram centimetra biezam vai pat biezākam, lai beļaši brīvi peldētu. Cepšanas laikā nepārpildiet pannu. Ļoti ieteicams beļaši nelikt pārāk tuvu vienu otram, bet gan cept brīvi, vismaz centimetra attālumā vienu no otra. Novietojiet beļaši ar atveri uz leju un cepiet to pusi uz lielas uguns.

Kad beļaši ir zeltaini brūni, apgrieziet tos, nedaudz samaziniet siltumu, katrā beļaši ielejiet tējkaroti karstas eļļas no pannas un cepiet, līdz tie ir zeltaini brūni un gatavi. NEAPGRIEŽIET beļaši otrreiz, jo iekšpusē ir daudz sulas, un, apgriežot tos vēlreiz, tā noplūdīs, kā rezultātā radīsies tikai dūmi, šņācoša virsma, sabojāta eļļa un beļaši. Lai gaļa beļaši paspētu apcepties, nelieciet tajos pārāk daudz pildījuma un cepiet tos pēc apgriešanas aukstākā eļļā, lai tie ilgāk ceptos no šīs puses.