Skābenes – augs, ko daudzi uzskata par noderīgu un ierastu. To pievieno zupām, salātiem un pat izmanto mājas konservēšanā. Šķiet – kas gan slikts varētu būt šajā ēdamajā zaļumā?
Taču pieredzējuši dārzkopji zina: skābenes dārzā ne vienmēr ir ieguvums, bet reizēm pat īsta problēma. Šodien pastāstīšu, kāpēc tās nevajadzētu stādīt un kam pievērst uzmanību.
1. Skābenes ātri pārņem teritoriju
Tām ir spēcīga sakņu sistēma, kas strauji izplešas. Skābenes burtiski “aizvelk” sev līdzi kaimiņaugus, izspiežot tos no dobes.
Pēc pāris sezonām tās var aizņemt visu stādījumu, bet citi dārzeņi un garšaugi sāks ciest.
Biezie skābeņu puduri ne tikai kavē citu augu augšanu, bet arī sarežģi augsnes apstrādi – ravēšana kļūst gandrīz neiespējama, nesabojājot kaimiņaugus.
2. Skābenes izsmeļ augsni
Lai gan tās šķiet pieticīgas, skābenes ļoti aktīvi izsūc no zemes minerālvielas, īpaši kāliju un kalciju. Rezultātā dobe ātri kļūst nabadzīga, un citām kultūrām nepieciešams vairāk mēslojuma.
Ar laiku augsnes auglība samazinās, un atjaunot līdzsvaru kļūst sarežģīti.
3. Skābenes palielina augsnes skābumu
Šie augi satur daudz skābeņskābes, kas uzkrājas augsnē.
Skāba vide kaitē vairumam dārza augu – kartupeļiem, tomātiem, burkāniem, bietēm. Tā traucē uzņemt barības vielas, un raža cieš.
Pat regulāra kaļķošana ne vienmēr spēj ātri izlīdzināt šo efektu.
4. Skābenes prasa pastāvīgu kontroli
Ja tomēr izvēlēsieties audzēt skābenes, būs jāpieliek daudz darba, lai tās ierobežotu.
Tās strauji plešas ne tikai horizontāli, bet arī veido ziedkātus, kas palīdz izplatīties ar sēklām.
Bez regulāras apgriešanas dobe ātri pārvēršas biezoknī, no kura grūti atbrīvoties. Tiem, kas mīl kārtību un tīrību dārzā, skābenes var kļūt par īstām galvassāpēm.
Lasi vēl: Kam nevajag palīdzēt: 4 cilvēku kategorijas, kuriem palīdzēt nevajadzētu
5. Skābenes var kļūt par kaitēkļu perēkli
Vēl viena problēma – tās piesaista dažādus kaitēkļus.
Taureņu kāpuri, gliemeži, kāpuri un citi kukaiņi ļoti iecienījuši skābenes. Kad tās saaug, kaitēkļi tur vairojas un pēc tam pārceļas uz blakus dobēm.
Pat ja uzreiz nepamanīsiet kaitēkļu klātbūtni, tie var būtiski samazināt citu kultūru ražu.
6. Skābenes lielos daudzumos ir toksiskas
Lai arī kulinārijā tās izmanto bieži, skābenes satur skābeņskābi, kas lielā daudzumā ir kaitīga gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem.
7. Grūtības ar likvidēšanu
Skābenes ir ļoti grūti likvidēt. Pat ja izrok lielāko daļu sakņu, atstātie gabali ātri dod jaunus dzinumus.
Rezultātā dobe var pārvērsties par “skābeņu lauku”, no kura atbrīvoties iespējams tikai ar nopietnu iejaukšanos – dziļu pārrakšanu vai bioloģiskiem kontroles līdzekļiem.
8. Skābenes – “vienpuses” augs
Tās slikti sadzīvo ar lielāko daļu citu kultūru un var nomākt to augšanu.
Tāpēc dārznieki bieži stāda skābenes atsevišķi, kas prasa papildu vietu, kuras parasti tāpat nepietiek.
Lai gan skābenes ir garšīgas un veselīgas, to audzēšana saistīta ar virkni problēmu: tās ātri plešas, izsmeļ augsni, palielina skābumu, piesaista kaitēkļus un prasa nepārtrauktu kontroli.
Sākumā šķiet, ka tas ir vienkāršs un nepiekāpīgs augs, bet ar laiku tas var kļūt par īstām galvassāpēm katram dārzkopim.
Ja vēlaties uzturēt kārtību dārzā, saglabāt augsnes auglību un iegūt labu dārzeņu un garšaugu ražu, no skābeņu audzēšanas labāk atteikties.
Lasi vēl: Uguns Zirgs – 2026: ko gaidīt, kā piesaistīt veiksmi un pareizi sagaidīt gadu
Ir daudz alternatīvu – spināti, salāti un citas ātraudzīgas kultūras, kas neaizņem teritoriju un neizsmeļ augsni.