Krustmāte man iemācīja kā pagatavot uz ziemu soļanku ar sēnēm

Soljankas recepte ir vienkārša un saprotama: tajā nepieciešamas sēnes, kāposti, burkāni un sīpoli. Ja veģetārā versija nav jūsu gaumē, varat pievienot kūpinātu desu, vistu vai teļa gaļu.

Tomēr, ja mērcē iekļūst kaut viena smaržīga baraviku sēne, viss katls būs brīnišķīgi garšīgs. Bet runa nav tikai par zupu: šī soljanka ir visdaudzpusīgākā no visām, tā ir lieliski piemērota kā piedeva, pildījums kāpostu pīrāgam vai pat kā uzkoda ar aromātisku augu eļļu.

  • Kāposti 2 kg
  • Burkāni 350 g
  • Sīpoli 350 g
  • Svaigas sēnes 1 kg
  • Augu eļļa 150 ml
  • 9% etiķis 50 ml
  • Sāls 1 ēdamkarote
  • Cukurs 2 ēdamkarotes
  • Lauru lapas 2
  • Tomātu pasta 175 g
  • Melnie pipari 1 ēdamkarote\

1. Sagatavojiet visas sastāvdaļas. 2. Sagrieziet sīpolu kubiņos. Sarīvējiet burkānus uz rupjās rīves. 3. Sapluciniet kāpostus.

4. Rūpīgi notīriet sēnes, sagrieziet vidēja lieluma gabaliņos un vāriet verdošā ūdenī 20 minūtes. Nokāsiet un noskalojiet sēnes. 5. Ievietojiet saplucinātos kāpostus, sīpolus un burkānus lielā pannā vai katliņā ar biezu dibenu. Pievienojiet saulespuķu eļļu, sāli, cukuru un tomātu mērci (vai atšķaidītu tomātu pastu). Apmaisiet un vāriet uz lēnas uguns. Kad ūdens uzvārās, vāriet uz lēnas uguns apmēram 30 minūtes, nepārtraukti maisot, lai nepiedegtu.

Lasi vēl: Decembris būs anomāls: sinoptiķi pastāstīja, kā sāksies ziema un ko varam gaidīt no 3.decembra

6. Pēc 30 minūtēm pievienojiet sēnes, piparu graudus un lauru lapu un vāriet uz lēnas uguns vēl 40 minūtes. Kāpostiem jābūt mīkstiem, kad tie ir gatavi. 7. Piecpadsmit minūtes pirms vārīšanas beigām pievienojiet etiķi un labi samaisiet. 8. Ievietojiet maisījumu un mērci sterilizētās burkās un aizveriet.

9. Apgrieziet burkas otrādi, novietojiet tās uz grīdas un pārklājiet ar segu. Ļaujiet pilnībā atdzist. 10. Pēc vārīšanas uz lēnas uguns apgrieziet burkas otrādi un uzglabājiet maisījumu vēsā, tumšā vietā.